Θερμοπομποί: Κατανάλωση και αρχή λειτουργίας

                                                                                                        Γιατί να αγοράσω θερμοπομπό ή convector;

Ποια η αρχή λειτουργίας των θερμοπομπών;

Η αρχή λειτουργίας των ηλεκτρικών θερμοπομπών είναι βασισμένη στη φυσική θερμοδυναμική ροή του αέρα(οι θερμές αέριες μάζες κινούνται προς τα πάνω, ενώ η ψυχρές προς τα κάτω σχηματίζοντας μια κυκλική κίνηση - ροή). Όταν ο θερμοπομπός μπει σε λειτουργία ο ψυχρός αέρας που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα του χώρου εισέρχεται από το κάτω μέρος του σώματος, θερμαίνεται από την αντίσταση και εξάγεται αβίαστα από το άνω μέρος του θερμοπομπού μέσω του φυσικού ελκυσμού. Τέλος, η εγκατάσταση των θερμοπομπών είναι πολύ απλή και αν προμηθευτείτε τις ειδικές βάσεις μπορούν να γίνουν και φορητοί (σε συγκεκριμένα μοντέλα μόνο).

Γιατί οι θερμοπομποί δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα κατά τη λειτουργία τους;

Η θερμική αντίσταση των θερμοπομπού ή αλλιώς convector είναι θωρακισμένη από αλουμίνιο ή άλλα υλικά και δεν πυρακτώνεται. Κατ' επέκταση δεν καίει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να θερμαίνει χωρίς να ξηραίνει τον αέρα. Ένας άλλος παράγοντας που βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών ποσοστών υγρασίας στην ατμόσφαιρα του δωματίου είναι και η απουσία ventilateur (ανεμιστήρα) στους θερμοπομπούς.

Γιατί οι θερμοπομποί δεν έχουν βαθμίδες ισχύος;

Οι θερμοπομποί είναι θερμαντικές συσκευές που θα πρέπει να επιλέγονται με βάση το χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε, προκειμένου ο χώρος αυτός να ζεσταθεί άμεσα, ικανοποιητικά και οικονομικά. Αν, εκ παραδρομής, τοποθετήσουμε σε ένα χώρο που απαιτεί θερμοπομποί ισχύος 2000W, έναν με ισχύ 1000W τότε αυτός δεν θα θερμάνει ποτέ ικανοποιητικά το χώρο και εξ αιτίας αυτού, ο θερμοστάτης δεν θα δώσει ποτέ εντολή στον θερμοπομπό να σβήσει, καταναλώνοντας ασταμάτητα ρεύμα. Δώστε λοιπόν βάση στον ακριβή υπολογισμό της ισχύος του θερμοπομπού που πρόκειται να αγοράσετε!

Πως υπολογίζω πόσα Watt χρειάζομαι για να ζεστάνω ένα δωμάτιο;

Ο υπολογισμός και τελικά η επιλογή της σωστής ισχύος ενός θερμοπομπού είναι μια απόφαση που προϋποθέτει κάποια μελέτη. Προσδιορίζεται από το εμβαδόν του χώρου, το ύψος του ταβανιού, τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει (π.χ. εσωτερική σκάλα, κλπ) την ποιότητα της μόνωσης, τη γεωγραφική τοποθεσία και άλλους παράγοντες. Μια καθαρά εμπειρική προσέγγιση είναι να υπολογίσουμε ότι χρειαζόμαστε 125W ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή αν θέλετε να θερμάνετε 10 m² θα πρέπει να κάνετε αγορά για ένα θερμοπομπό απόδοσης 125W x 10m² = 1250 Watt.
 
Κάθε θερμοπομπός χρειάζεται ξεχωριστή γραμμή από τον ηλεκτρικό μας πίνακα;

Αυτό εξαρτάται από την ισχύ των θερμοπομπών. Για θερμοπομπούς χαμηλής ισχύος, κάτω από τα 1000W) δεν χρειάζεται ξεχωριστή γραμμή. Για θερμοπομπούς άνω των 1000W θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή από τον ηλεκτρικό μας πίνακα για να μην πέφτει η ασφάλεια από τα πολλά Watt. Εάν για παράδειγμα έχουμε στον ηλεκτρολογικό μας πίνακα μια ασφάλεια 10Α, τότε αυτή η ασφάλεια μπορεί να αντέξει έως 2200W, οπότε σε αυτή τη γραμμή μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα θερμοπομπό των 2000W ή 2 των 1000W χωρίς να πέφτει η ασφάλειά μας.

Η εγκατάσταση ηλεκτρικών θερμοπομπών προϋποθέτει τριφασική παροχή;

Εξαρτάται καθαρά από το μέγεθος του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε, γιατί όσο πιο μεγάλος ο χώρος τόσα περισσότερα watt πρέπει να «στριμώξουμε» για ικανοποιητική απόδοση. Αν θέλουμε να καλύψουμε πλήρως ένα μικρό σπίτι, το μονοφασικό ρεύμα επαρκεί. Αν θέλουμε να καλύψουμε πλήρως ένα μεσαίο – μεγάλο σπίτι τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να μετατρέψουμε την παροχή μας σε τριφασική. Αν σκοπεύετε να προσχωρήσετε σε αγορά πολλών θερμοπομπών καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο.

Εδώ θα βρείτε θερμοπομπούς για να αγοράσετε σε πολύ καλές τιμές