Οδηγός αγοράς & συχνές ερωτήσεις για κλιματιστικά

ΤΥΠΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ
Τα κλιματιστικά χωρίζονται σε δύο βασικούς τύπους αναλόγως τη χρήση του. Τα οικιακά όπως είναι τα κλιματιστικά τοίχου (split) και τα επαγγελματικά όπως οι κονσόλες, τα καναλάτα, οι κασέτες και οι ντουλάπες. Επίσης, υπάρχουν τα πολυδιαιρούμενα (multi split) που προορίζονται για μεγάλους χώρους (οικιακούς ή επαγγελματικούς) και τα φορητά που κατά κύριο λόγο προορίζονται για μικρούς οικιακούς χώρους. Τέλος, γίνεται αναφορά στις αεροκουρτίνες και τα air coolers που αν και δεν ανήκουν στην κατηγορία κλιματιστικών έχουν κάποια κοινά  χαρακτηριστικά.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο κλιματιστικό για τις δικές σας ανάγκες.


Κλιματιστικά Τοίχου (split)
Τα κλιματιστικά τοίχου τύπου διαιρούμενα (split) αποτελούνται από μια εξωτερική μονάδα και μια εσωτερική και είναι τα πιο διαδεδομένα κλιματιστικά. Έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες διαφόρων χώρων από πλευράς διαστάσεων βάσει της ισχύος τους δίχως να καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο. Στα κλιματιστικά τοίχου, τα οποία αποτελούν κυρίως οικιακή λύση, η εσωτερική μονάδα τοποθετείται ψηλά στον τοίχο ενώ η εξωτερική μονάδα τοποθετείται στην εξωτερική πλευρά του τοίχου κι ενώνεται με σωλήνες χαλκού.


Κλιματιστικά Οροφής – Δαπέδου
Τα κλιματιστικά οροφής-δαπέδου είναι κλιματιστικά πολλαπλής τοποθέτησης διαθέτοντας ευελιξία αφού μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στο δάπεδο όσο και στην οροφή, ενώ κατά κύριο λόγο επιλέγονται για επαγγελματικούς χώρους. Η δυνατότητα τοποθέτησης του κλιματιστικού στην οροφή μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη ψευδοροφής, προσφέροντας μεγαλύτερη ευκολία στην τοποθέτηση. Από τα μειονέκτηματα του κλιματιστικού όταν τοποθετείται στο δάπεδο είναι η ανάγκη ωφέλιμου χώρου στο έδαφος καθώς και η συγκέντρωση του ζεστού αέρα στα ψηλά σημεία του χώρου, αφού ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς και πηγαίνει προς τα πάνω. Ωστόσο σε χώρους που είναι ψηλοτάβανοι και μεγάλοι, ο συνδυασμός του κλιματιστικού οροφής με το κλιματιστικό δαπέδου προσφέρει καλύτερη κίνηση της ψύξης και της θερμότητας.


Κλιματιστικά Κονσόλες (Δαπέδου)
Τα κλιματιστικά κονσόλες(δαπέδου) είναι πολυδιαιρούμενα (multi split) κλιματιστικά δαπέδου που επιλέγονται τόσο για επαγγελματικούς όσο και για οικιακούς χώρους, αποτελώντας την ιδανική λύση για μεσαίους χώρους. Στα πλεονεκτήματα αυτών των κλιματιστικών συγκαταλέγεται η χαμηλή στάθμη θορύβου. Επίσης, γίνεται ομοιόμορφη κατανομή του αέρα και της θερμοκρασίας χάρη στην κλίση των περσίδων ενώ υπάρχουν διαφορετικές επιλογές διαφυγής του αέρα (από πάνω ή από πάνω-κάτω ταυτόχρονα). Οι κονσόλες ως κλιματιστικά δαπέδου απαιτούν την ύπαρξη ελεύθερου χώρου στο έδαφος.


Καναλάτα (Κρυφά)
Τα καναλάτα κλιματιστικά (όπως και οι «κασέτες») ανήκουν στην κατηγορία κλιματιστικών κρυφού τύπου, αφού τοποθετούνται εντός γύψινης ψευδοροφής και δεν είναι ορατά. Στα καναλάτα η εγκατάσταση των μονάδων και του δικτύου αεραγωγών γίνεται στο κενό μεταξύ της οροφής και της ψευδοροφής. Τα καναλάτα εξάγουν τον αέρα στο χώρο από διαφορετικά σημεία μέσω των αεραγωγών που καταλήγουν σε περσίδες. Τα καναλάτα προτιμώνται για επαγγελματικούς χώρους (π.χ. δωμάτια ξενοδοχείων, καταστήματα κ.λ.π.) και γενικά για χώρους όπου για λόγους αισθητικής δεν θέλουμε να υπάρχουν εμφανείς εσωτερικές μονάδες.


Κασέτες (Κρυφά)
Τα κλιματιστικά κασέτες, τοποθετούνται εξ’ ολοκλήρου μέσα σε ψευδοροφή και η επιφάνεια τους βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το ταβάνι. Σε αντίθεση όμως με τα καναλάτα, οι κασέτες έχουν εμφανές το κάτω μέρους τους (μάσκα) ενώ η εξαγωγή του αέρα γίνεται τοπικά, δηλαδή δεν μοιράζεται στο χώρο μέσω σωληνώσεων. Στα κλιματιστικά κασέτες ο τεχνικός έχει καλύτερη πρόσβαση στο εσωτερικό του μηχανήματος από το εμφανές σημείου (μάσκα) του κλιματιστικού.


Ντουλάπες
Τα κλιματιστικά ντουλάπες είναι κλιματιστικά δαπέδου. Είναι ογκώδη μηχανήματα με μεγάλη ψυκτική ισχύ η οποία διαχέεται στον χώρο από ένα σημείο, το στόμιο προσαγωγής, χωρίς να επιτυγχάνεται διάχυση του ψυχρού αέρα στον χώρο. Τα κλιματιστικά ντουλάπες επιλέγονται κατά κύριο λόγο για επαγγελματικούς χώρους και είναι καλό να προτιμώνται στις περιπτώσεις όπου η τοποθέτηση άλλου τύπου κλιματιστικού δεν είναι δυνατή προκειμένου να επιτυγχάνονται συνθήκες άνεσης.


Πολυδιαιρούμενα (Multi Split)
Αν επιθυμούμε να καλύψουμε περισσότερους από έναν χώρους (οικιακούς ή επαγγελματικούς) μπορούμε αντί για ισάριθμα κλιματιστικά τοίχου, να επιλέξουμε ένα σύστημα κλιματισμού multi split (πολυδιαιρούμενο) στο οποίο μία εξωτερική μονάδα τροφοδοτεί όλες τις εσωτερικές (συνήθως μέχρι 8).
Με τα κλιματιστικά multi split δεν καταστρέφουμε την αισθητική του οικήματος επιβαρύνοντάς το με περίσσιες εξωτερικές μονάδες ενώ η μία εξωτερική μονάδα είναι ιδανική για εξοικονόμηση χώρου στο μπαλκόνι, τον κήπο ή την ταράτσα. Θα πρέπει όμως να βεβαιώσουμε πως η εξωτερική μονάδα διαθέτει επαρκή ισχύ ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των συνδεδεμένων εσωτερικών μονάδων για την ταυτόχρονη λειτουργία τους. Επίσης, προϋπόθεση είναι να γίνει εγκατάσταση σωληνώσεων σε όλο το σπίτι ή τουλάχιστον στα δωμάτια που θα έχουν εσωτερικές μονάδες, οι οποίες έχουν σαν αφετηρία το σημείο που έχει τοποθετηθεί η εξωτερική μονάδα. Αν οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει ο κατασκευαστής τότε έχουμε απώλειες που μεταφράζονται σε αύξηση κατανάλωσης και μείωση της απόδοσης. Με την τοποθέτηση multi split κλιματιστικών εξοικονομούμε χρήματα κατά την αγορά των κλιματιστικών μονάδων αλλά και κατά την συντήρησή τους.

 

Φορητά Κλιματιστικά
Τα φορητά κλιματιστικά ενσωματώνουν την εσωτερική και εξωτερική μονάδα σε μία κι εξάγουν τον ζεστό αέρα στο εξωτερικό περιβάλλον μέσω ενός εύκαμπτου αεραγωγού, ο οποίος θα πρέπει να οδηγηθεί σε κάποιο άνοιγμα ή οπή (π.χ. παράθυρο). Τα φορητά κλιματιστικά δεν απαιτούν εγκατάσταση και μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο και να ψύξουν ή να θερμάνουν διαφορετικά δωμάτια. Επίσης, αν και είναι πιο οικονομικά από τα λοιπά κλιματιστικά, δεν φτάνουν τις αποδόσεις των διαιρούμενων (split) και γι’ αυτό είναι προτιμότερα για χώρους με περιστασιακή χρήση, εξοχικές κατοικίες, μικρούς επαγγελματικούς χώρους (μικρό κατάστημα ή χώρο εργασίας) ή ακόμη και σκάφη.


Air Coolers
Τα Air Coolers (ή αλλιώς ψύκτες αέρα) δεν ανήκουν στην κατηγορία των κλιματιστικών (αν και η χρήση τους μπορεί να συνδυαστεί). Παρ’ όλα αυτά παρατίθενται διότι αποτελούν έναν φυσικό και οικονομικό σύστημα δροσισμού. Για να μειωθεί η θερμοκρασία του χώρου το air cooler, που αποτελείται από μια μονάδα, εξατμίζει νερό που έχει προηγουμένως τοποθετηθεί σε μια δεξαμενή. Κατά την λειτουργία του το νερό που εξατμίζεται απορροφά την θερμότητα από τον αέρα με αποτέλεσμα έναν υγιεινό και φυσικό τρόπο δροσισμού. Τα air coolers κοστίζουν και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τα κλιματιστικά, είναι φορητά, δεν χρειάζονται εγκατάσταση και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η χρήση των air coolers ενδείκνυται ιδιαίτερα σε ζεστά και ξηρά κλίματα. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και το χειμώνα για την ύγρανση του χώρου ο οποίος μπορεί να είναι ξηρός λόγω των συστημάτων θέρμανσης. Προσοχή! Η λειτουργία των air coolers λειτουργεί ανταγωνιστικά με την λειτουργία των αφυγραντήρων και γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζεται η λειτουργία τους.


Αεροκουρτίνες
Η αεροκουρτίνα ομοίως δεν είναι κλιματιστικό αλλά φυσητήρας. Η αεροκουρτίνα που προορίζεται για επαγγελματικούς χώρους είναι ένας μακρύς και λεπτός φυσητήρας που τοποθετείται πάνω από την πόρτα εισόδου του χώρου. Η αεροκουρτίνα λειτουργεί σαν ένα φράγμα το οποίο εμποδίζει τις αέριες μάζες να εισέλθουν στο χώρο, χωρίζει δηλαδή το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον σαν μια αόρατη πόρτα. Διατηρώντας την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου στα επιθυμητά επίπεδα μειώνεται σημαντικά το κόστος ψύξης και θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται η άνεση των πελατών και των υπαλλήλων σε καταστήματα και γραφεία που καλούνται να έχουν συνέχεια ανοικτή την πόρτα τους. Η αεροκουρτίνα δεν περιορίζεται μόνο στη διατήρηση της θερμοκρασίας αφού προστατεύει από τα καυσαέρια, τη σκόνη, τα έντομα και τις δυσάρεστες οσμές.

 

TI EINAI H ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ INVERTER
Η τεχνολογία inverter, είναι η σύγχρονη τεχνολογία στις μονάδες κλιματισμού με καλύτερη απόδοση και χαμηλότερο κόστος χρήσης. Τα πλεονεκτήματα των κλιματιστικών inverter οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας τους, ο οποίος προσαρμόζεται στη θερμοκρασία που επικρατεί στον χώρο. Βάσει της επιθυμητής θερμοκρασίας και τις απώλειες του χώρου, τα κλιματιστικά inverter έχουν την δυνατότητα να ρυθμίζουν αυτόματα την ισχύ τους.
Με απλά λόγια, το inverter είναι τεχνολογία σύμφωνα με την οποία αρχικά το κλιματιστικό λειτουργεί στο μέγιστο προκειμένου να «πιάσει» την επιθυμητή θερμοκρασία που έχει ορισθεί και στην συνέχεια, λειτουργεί ελάχιστα και συνεχόμενα, διατηρώντας τα επίπεδα θερμοκρασίας που ορίστηκαν αρχικά. Αντιθέτως, τα κοινά κλιματιστικά χωρίς inverter (on/off) λειτουργούν στο μέγιστο μέχρι να φτάσουν στην ορισμένη θερμοκρασία, κατόπιν σταματούν κι αργότερα ξαναμπαίνουν σε μέγιστη λειτουργία προκειμένου να «πιάσουν» εκ νέου την ορισμένη θερμοκρασία κ.ο.κ..


Ως αποτέλεσμα, τα Inverter κλιματιστικά έχουν αυξημένη απόδοση (χάρη στη λειτουργία «συντήρησης») σε αντίθεση με τα κοινά κλιματιστικά, καθώς και μεγαλύτερο χρόνο ζωής αφού εξαλείφονται οι μεγάλες αυξομειώσεις στο φορτίο τους κι έτσι έχουν λιγότερες βλάβες. Επίσης, τα Inverter κλιματιστικά λειτουργούν αθόρυβα (επειδή λειτουργούν συνεχόμενα σε χαμηλότερες στροφές), με μικρότερα κόστη λειτουργίας.
Τα Inverter κλιματιστικά μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς από τα συμβατικά κλιματιστικά, αλλά η χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος επιτρέπει την απόσβεσή τους σε εύλογο διάστημα. Η οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας βάσει στατιστικών μελετών μπορεί να φτάσει το 30-50% της κατανάλωσης ενός κοινού κλιματιστικού, ίδιας ψυκτικής και θερμαντικής ικανότητας. Τέλος με τα κλιματιστικά inverter, επιτυγχάνεται ακριβέστερος έλεγχος της θερμοκρασίας και μικρότερη διακύμανση αυτής (π.χ. θέτοντας την λειτουργία του κλιματιστικού στους 23 C°, η τελική θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 22 - 24 C°).


Παρ’ όλα αυτά ενδέχεται να μην συμφέρει η αγορά ενός κλιματιστικού inverter έναντι ενός κοινού κλιματιστικού σε περίπτωση που η λειτουργία για την οποία προορίζεται είναι ελάχιστη (π.χ. 1 ώρα την ημέρα ή λίγες ώρες την εβδομάδα).
Εδώ και μερικά χρόνια, βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει απαγορευτεί η εισαγωγή και πώληση των συμβατικών κλιματιστικών για περιβαλλοντολογικούς λόγους και πωλούνται πλέον μόνο inverter κλιματιστικά.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΣΧΥΟΣ (B.T.U.)
Μονάδα ισχύος των κλιματιστικών είναι τα BTU. Το B.T.U. (British Τhermal Unit), αποτελεί βασική μονάδα μέτρησης της θερμικής ενέργειας. Ένα BTU είναι η ενέργεια που χρειάζεται για να αυξηθεί ή να μειωθεί (στην περίπτωση των ψυκτικών συστημάτων) η θερμοκρασία μίας λίμπρας (pound) νερού κατά ένα 1°F.
Κατά κανόνα, όσο πιο ισχυρό είναι ένα κλιματιστικό μηχάνημα, τόσο μεγαλύτερο χώρο μπορεί να καλύψει. Υπάρχουν όμως διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τον υπολογισμό των απαραίτητων BTU για έναν χώρο όπως, η τοποθεσία, το υψόμετρο, ο όροφος, η μόνωση, τα τζάμια (κουφώματα), ο προσανατολισμός και η ισχύς λοιπών ηλεκτρικών συσκευών στον ίδιο χώρο.
Κατά βάση όμως μία αρκετά καλή εκτίμηση της ισχύος μπορεί να γίνει λαμβάνοντας αποκλειστικά υπόψη τα τετραγωνικά του δωματίου. Γνωρίζοντας πως κάθε τ.μ. (m2) χώρου απαιτεί 560 ΒΤU ενέργειας, οι κατασκευάστριες εταιρίες προσδιορίζουν την αντιστοιχία BTU και τετραγωνικών μέτρων ως εξής:


Τα 9.000 BTU καλύπτουν χώρο έως 18 τ.μ.
Τα 12.000 BTU καλύπτουν χώρο έως 25 τ.μ.
Τα 18.000 BTU καλύπτουν χώρο έως 40 τ.μ.
Τα 24.000 BTU καλύπτουν χώρο 65 τ.μ.


Ο υπολογισμός BTU  δείχνει ενδεικτικά πόσα BTU χρειαζόμαστε για τον χώρο μας και δεν θα πρέπει ν’ αντικαταστήσει την μελέτη του χώρου από έναν μηχανικό.
Τέλος, καλόν είναι το κλιματιστικό να μην έχει ούτε υπερβάλλουσα αλλά ούτε και ανεπαρκή ισχύ (btu) για τον χώρο που προορίζεται. Ένα μηχάνημα με υπερβολικά μεγάλη ισχύ, θα καταναλώνει αυξημένη ενέργεια ενώ το κλιματιστικό που έχει ανεπαρκή ισχύ, θα είναι διαρκώς ενεργοποιημένο αδυνατώντας να πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία ενώ θα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο βλάβης.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ
Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές (συμπεριλαμβανομένου και των κλιματιστικών) είναι υποχρεωτικό να συνοδεύονται από την ενεργειακή τους κλάση που δείχνει πόση ενέργεια/ρεύμα καταναλώνει η συσκευή (ή αλλιώς πόσο ενεργοβόρα είναι).
Το κλιματιστικό συνοδεύει η ενεργειακή ετικέτα η οποία δηλώνει σε ποια Ενεργειακή Κλάση ανήκει το κλιματιστικό. Η Ενεργειακή Κλάση είναι η κατάταξη των κλιματιστικών μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Η κατάταξή τους γίνεται σε 7 διαφορετικές κατηγορίες, από A έως D, με την Α να δηλώνει την πιο αποδοτική μονάδα και την D την λιγότερη αποδοτική. Έτσι, τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση Α+++ καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση D. Συνήθως ενδείκνυται η επιλογή ενεργειακή κλάσης Α+ ή έστω Α, ενώ τα κλιματιστικά (ή οι άλλες συσκευές) χαμηλής ενεργειακής κλάσης όπως D θα πρέπει να αποφεύγονται ως πολύ δαπανηρά στην συντήρηση και επιβαρυντικά για το περιβάλλον.
Η ενεργειακή ετικέτα αναγράφει την κλάση για τις κλιματιστικές μονάδες τόσο για την λειτουργία της ψύξης (SEER-ενεργειακή κλάση ψύξης) όσο και για την λειτουργία της θέρμανσης (SCOP-ενεργειακή κλάση θέρμανσης). Οι δύο ενεργειακές κλάσεις πρέπει να διαβάζονται ανεξάρτητα, καθώς ένα κλιματιστικό Α+++ σε κατάσταση ψύξης, δεν είναι απαραιτήτως και κλάσης Α+++ σε κατάσταση θέρμανσης.

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΨΥΚΤΙΚΟ ΥΓΡΟ (R32) ή ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ (R410Α);
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2025 απαγορεύει την εισαγωγή κλιματιστικών με ψυκτικό υγρό R410Α. Στα οικιακά κλιματιστικά μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αποκλειστική επιλογή των κατασκευαστών ήταν το R410A, ένα ισχυρό μείγμα αερίων που είναι πολύ επιβλαβές για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο σύγχρονα κλιματιστικά πλέον χρησιμοποιούν αποκλειστικά το R32, ένα ψυκτικό μέσο το οποίο είναι 68% λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον.
Ενώ το ψυκτικό R32 διαθέτει σαφώς πιο οικολογικά χαρακτηριστικά, είναι ταυτόχρονα πιο εύκολο να ανακυκλωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, την στιγμή που έχει την ίδια απόδοση με το ψυκτικό R410A. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους κατασκευαστές, το νέο ψυκτικό αποδίδει καλύτερα σε έντονες εξωτερικές θερμοκρασίες.
Τέλος, παρ’ όλο που από το 2025 θα απαγορευθεί η εισαγωγή κλιματιστικών με R410A, τα κλιματιστικά παλαιότερης τεχνολογίας θα πουλιούνται ωσότου εξαντληθεί το στοκ τους, ενώ θα υποστηρίζονται εφόσον οι τεχνικοί θα έχουν την δυνατότητα να τα συντηρούν.

 

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕ  Ή ΧΩΡΙΣ ΙΟΝΙΣΤΗ
Τα κλιματιστικά είναι εφοδιασμένα με φίλτρα που καθαρίζουν τον κλιματιζόμενο αέρα από σκόνες, οσμές, μικροοργανισμούς κλπ.. Ορισμένα όμως κλιματιστικά διαθέτουν ιονιστή. Ο ιονιστής παράγει αρνητικά φορτισμένα ιόντα που με τη σειρά τους έλκονται και συνδέονται με θετικά φορτισμένη σκόνη, γύρη, καπνό τσιγάρου και λοιπών σωματιδίων. Αυτά στη συνέχεια μπορούν πολύ πιο εύκολα να παγιδευτούν από το φίλτρο του κλιματιστικού με αποτέλεσμα τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από σκόνες, δυσάρεστες οσμές, γύρη κι άλλα αλλεργιογόνα.
Σε γενικές γραμμές, κλιματιστικό με ιονιστή είναι καλό να προτιμάμε (α) σε χώρους που βρίσκονται άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργίες, (β) σε χώρους που ζουν μωρά-βρέφη, ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και (γ) σε οικιακούς ή επαγγελματικούς χώρους καπνιζόντων.
Με την τακτική αντικατάσταση των φίλτρων και τον συχνό αερισμό του χώρου, ο ιονιστής προσφέρει περιβάλλον καθαρό και υγιεινό, ασφαλές κι ευχάριστο, χωρίς κακοσμία και μικροοργανισμούς.


ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΣΩ Wi-Fi
Επιλεγμένα μοντέλα και κατασκευαστές κλιματιστικών μας επιτρέπουν να έχουμε έλεγχο της συσκευής μας μέσω ασύρματης λειτουργίας Wi-Fi. Έτσι έχουμε την δυνατότητα να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό μας και να προγραμματίσουμε τη λειτουργία του απ’ όπου κι αν βρισκόμαστε μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό μας τηλέφωνο (smartphone) ή το tablet μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι, κλιματιστικό με δυνατότητα λειτουργίας σε ασύρματο περιβάλλον (WiFi mode), δίκτυο WiFi στο χώρο μας και φυσικά να κατεβάσουμε την σχετική εφαρμογή (application) στο smartphone ή tablet μας.
Μέσω του smartphone ή του tablet μας μπορούμε να ενεργοποιήσουμε, να απενεργοποιήσουμε ή να ρυθμίσουμε τις σχετικές με τη θερμοκρασία λειτουργίες, να ελέγξουμε την κατανάλωση, να ενημερωθούμε για την κατάσταση καθαρότητας των φίλτρων, να περιορίσουμε το χρόνο λειτουργίας του κλιματιστικού ή να αποθηκεύσουμε τις αγαπημένες μας παραμέτρους.

 

ΘΟΡΥΒΟΣ
Αγοράζοντας ένα καινούργιο κλιματιστικό καλό είναι να γνωρίζουμε πόσο θόρυβο θα κάνει δηλαδή, πόσα ντεσιμπέλ dB(A) θα παράγει η εσωτερική και η εξωτερική μονάδα. Η εσωτερική μονάδα δεν συστήνεται να υπερβαίνει τα 40dB(A) ενώ η εξωτερική μονάδα (ειδικά αν βρίσκεται κοντά στο παράθυρο) καλό είναι να μην υπερβαίνει τα 55dB(A).

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Η συχνότητα συντήρησης του κλιματιστικού εξαρτάται από τις ώρες λειτουργίας και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται (υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, περιβάλλον με καπνό ή σκόνη). Κατά κανόνα, ένα μέσο κλιματιστικό, χρειάζεται συντήρηση μια φορά το χρόνο από ειδικό τεχνίτη ψυκτικό που θα καθαρίσει την εξωτερική και την εσωτερική μονάδα του μηχανήματος, θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα ελέγξει το μηχάνημα για ασυνήθιστους θορύβους. Η συντήρηση είναι πολύ σημαντική για την καλή και οικονομικότερη λειτουργία του κλιματιστικού αλλά και την μακροζωία του. Επίσης, συντήρηση πρέπει να γίνεται άμεσα σε περιπτώσεις που διαπιστώνουμε μειωμένη απόδοση ή ασυνήθιστους θορύβους.

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
Η επιλογή του κλιματιστικού που θα κάνουμε πρέπει να φέρει το σήμα «CE». Το σήμα CE χορηγείται μόνο στα προϊόντα τα οποία έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η σήμανση CE αποδεικνύει ότι το εν λόγω προϊόν έχει ελεγχθεί και πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές βάσει των σχετικών κοινοτικών διατάξεων για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ισχύει για προϊόντα που κατασκευάζονται εντός και εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και στη συνέχεια διατίθενται στην αγορά του. Στον ΕΟΧ ανήκουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.

Τέλος, η ανωτέρω παρουσίαση στόχο έχει την ενημέρωση των καταναλωτών ως προς τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα κλιματιστικά της αγοράς και σε καμιά περίπτωση δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την μελέτη ή τις προτάσεις που μπορεί να προσφέρει ένας εξιδεικευμένος τεχνικός του κλιματισμού.