Αφυγραντήρες (Πολλαπλές επιλογές)

Ταξινόμηση

Ο αφυγραντήρας είναι μια ηλεκτρική συσκευή που σκοπό έχει τη μείωση ή τη διατήρηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας σε συγκεκριμένα επίπεδα. Ο αφυγραντήρας έγινε ευρέως γνωστός τα τελευταία χρόνια και απευθύνεται σε ανθρώπους που για λόγους υγείας χρειάζεται να ρυθμίζουν την υγρασία του περιβάλλοντός τους, σε αυτούς που θέλουν ένα πιο ξηρό κλίμα και βέβαια σε αυτούς που θέλουν να καταπολεμήσουν υγρασίες και μούχλα στους χώρους τους.


Μια ακόμη παράπλευρη λειτουργία του αφυγραντήρα είναι ότι λόγω της πτώσης της υγρασίας στην ατμόσφαιρα μειώνεται η αίσθηση του κρύου με αποτέλεσμα να γίνεται μείωση και στην χρήση θερμαντικών μέσων κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατί το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται το κρύο πολύ πιο έντονα όταν υπάρχουν στην ατμόσφαιρα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

 

Ακολουθεί οδηγός αγοράς για αφυγραντήρες για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για το ποιός είναι ο καλύτερος αφυγραντήρας της αγοράς για τις δικές σας ανάγκες. 

 

Βασικοί τύποι αφυγραντήρα
Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι αφυγραντήρων. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή, οι αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Desiccant) και οι θερμοηλεκτρικοί (Peltier). Υπάρχουν και οι αφυγραντήρες φυσικής απορρόφησης που δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένοι καθώς η απόδοσή τους είναι πολύ περιορισμένη, όπως και στους θερμοηλεκτρικούς αφυγραντήρες, και προορίζονται κυρίως για αφύγρανση πολύ μικρών χώρων όπως ντουλάπες.

 

Αφυγραντήρες με συμπιεστή
Οι  αφυγραντήρες με συμπιεστή είναι η δημοφιλέστερη τεχνολογία αφύγρανσης και η αρχή λειτουργίας τους είναι παρόμοια με αυτή των οικιακών κλιματιστικών. Ο κύκλος αφύγρανσης ξεκινάει από τον ανεμιστήρα της συσκευής που ρουφάει αέρα και τον προωθεί στο πρώτο στάδιο που είναι το ψυκτικό στοιχείο. Εκεί ο αέρας ψύχεται και μαζί του και η υγρασία που περιέχει με αποτέλεσμα την υγροποίησή της. Το νερό που προκύπτει συγκεντρώνεται στο δοχείο συμπυκνωμάτων. Στη συνέχεια ο αέρας περνάει στο επόμενο στάδιο που είναι ένα θερμαντικό στοιχείο που θερμαίνει τον αέρα στην αρχική του θερμοκρασία και τον επιστρέφει στο χώρο.

 

Πλεονεκτήματα: Είναι οικονομικοί στη λειτουργία τους σε χώρους που υπάρχει θέρμανση και ότι έχουν άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα.
Μειονεκτήματα: Επηρεάζεται η απόδοσή τους από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου και δεν προτείνονται για αφύγρανση σε χώρους με θερμοκρασία κάτω από των 14ων βαθμών κελσίου. Επίσης λόγω της ύπαρξης του συμπιεστή έχουν αυξημένο βάρος και όγκο.

 

Αφυγραντήρες με Ζεόλιθο (Desiccant)
Οι  αφυγραντήρες desiccant χρησιμοποιούν ως μέσο αφύγρανσης τον Ζεόλιθο πού είναι ένα φυσικό ορυκτό πέτρωμα ηφαιστιογενούς προελεύσεως. Ο αέρας που απορροφάται περνάει μέσα από το πορώδες αυτό υλικό το οποίο κατακρατεί την υγρασία. Στη συνέχεια για να απομακρυνθεί η υγρασία από το ζεόλιθο αυτός θερμαίνεται και το νερό αποθηκεύεται στο δοχείο νερού της συσκευής.


Πλεονεκτήματα: Η απόδοση της συσκευής παραμένει αμετάβλητη και δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επίσης κατά τη λειτουργία του βοηθάει στην αύξηση της θερμοκρασίας του χώρου αφού ο αέρας που αποβάλλεται είναι θερμότερος. Χαμηλό βάρος λόγω της απουσίας συμπιεστή.
Μειονεκτήματα: Μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τους αφυγραντήρες με συμπιεστή. Δεν είναι κατάλληλοι για χρήση τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί αποβάλουν θερμότερο αέρα.

 


Θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες Peltier
Οι  θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες στηρίζουν τη λειτουργία τους στο θερμοηλεκτρικό φαινόμενο Peltier. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δυο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο και ανάλογα με τη φορά του ρεύματος το σημείο αυτό είτε θερμαίνεται είτε ψύχεται.
Στους αφυγραντήρες ο υγρός αέρας που εισέρχεται στη συσκευή αρχικά ψύχεται και με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται η υγρασία και στη συνέχεια θερμαίνεται και αποβάλλεται από τη συσκευή.


Πλεονεκτήματα: Πολύ μικρές διαστάσεις και σχεδόν αθόρυβη λειτουργία με ελάχιστα κινούμενα μέρη. Οικονομικοί στη χρήση.
Μειονεκτήματα: Περιορισμένη δυνατότητα αφύγρανσης.

 

Επιλογή αφυγραντήρα και επιμέρους χαρακτηριστικά

Οι παράμετροι που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του πριν την αγορά αφυγραντήρα είναι αρκετές με την βασικότερη συνήθως να θεωρείται η ικανότητα αφύγρανσης ανά 24ώρο η οποία μετριέται σε λίτρα. Σε αυτό το σημείο να επισιτίσουμε την προσοχή σας αναφέροντας ότι η δυνατότητα αυτή προκύπτει από εργαστηριακές μετρήσεις που  πραγματοποιούνται σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίες πολύ σπάνια συναντιούνται στην καθημερινότητά μας. Πιο συγκεκριμένα οι μετρήσεις γίνονται σε συνθήκες θερμοκρασίας 30°C και σχετικής υγρασίας 80-90%.

 

Διαστάσεις χώρου
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει κανείς να κάνει είναι να υπολογίσει το μέγεθος του χώρου που θέλει να αφυγράνει. Για να υπολογίσετε τον όγκο του χώρου που θέλετε θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τα τετραγωνικά μέτρα της συνολικής επιφάνειας επί το ύψος της.  Αν δηλαδή έχουμε ένα χώρο 50μ² με ύψος 3μ τότε ο συνολικός όγκος ισούται με 150μ³, δηλαδή 50 x 3 = 150. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για σωστή αφύγρανση το μηχάνημα που θα επιλέξετε θα πρέπει να μπορεί να ανακυκλώσει τον αέρα που περιέχεται στο χώρο σας τουλάχιστον 20 φορές σε ημερήσια βάση. Αν δηλαδή ο αφυγραντήρας έχει ροή αέρα 150μ³ ανά ώρα τότε μέσα σε 24 ώρες μπορεί να φιλτράρει υγρασία από αέρα 3600μ³ (150 x 24 = 3600).

 

Θόρυβος
Ένα άλλο πολύ βασικό χαρακτηριστικό για πολλούς είναι ο θόρυβος που παράγεται από τη συσκευή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της. Όπως η κατανάλωση έτσι και ο θόρυβος είναι συνιστάμενη της απόδοσης του αφυγραντήρα. Δηλαδή όσο πιο «δυνατός» είναι ο αφυγραντήρας τόσο περισσότερο θόρυβο παράγει. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να θεωρήσετε ότι ένας αφυγραντήρας με στάθμη θορύβου έως 38 με 42 db είναι ικανοποιητικός για οικιακή χρήση στη χαμηλή σκάλα λειτουργίας της συσκευής.

 

Κατανάλωση
Ομοίως όπως και με το θόρυβο η κατανάλωση σχετίζεται άμεσα με τις δυνατότητες του εκάστοτε μηχανήματος. Όσο περισσότερα τα watt που «καταναλώνει» η συσκευή τόσο μεγαλύτερο και το κόστος χρήσης.

 


Σύνδεση με αποχέτευση
Σε περίπτωση που ο χώρος που θέλετε να αφυγράνετε είναι κάποιο υπόγειο ή γενικά η πρόσβαση σε αυτόν είναι περιορισμένη και θέλετε να κάνετε αδιάκοπη αφύγρανση καλό θα είναι να επιλέξετε αφυγραντήρα με παροχέτευση. Στις συσκευές αυτές υπάρχει σωλήνας που συνδέεται με την αποχέτευση του χώρου σας απαλλάσσοντας σας από το επαναλαμβανόμενο άδειασμα του κάδου και βέβαια την παύση λειτουργίας της συσκευής.

 


Στέγνωμα ρούχων
Πολλές νοικοκυρές επιλέγουν να στεγνώνουν τα ρούχα εντός του σπιτιού κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται υπερβολικά η υγρασία εντός της οικίας. Κάνοντας χρήση αφυγραντήρα επιτυγχάνεται ταχύτερο στέγνωμα των ρούχων και αποφεύγεται η συσσώρευση υγρασίας. Για καλύτερα ακόμη αποτελέσματα μπορείτε να προμηθευτείτε και τις ειδικές θήκες στεγνώματος ρούχων που συνδέονται με τον αφυγραντήρα οι οποίες επιταχύνουν ακόμη περισσότερο το στέγνωμα. Ένα άλλο θετικό στοιχείο της χρήσης της θήκης είναι ότι αντίθετα με το  στεγνωτήριο ρούχων δεν δημιουργείται καμία επιπλέον φθορά στα ρούχα και βέβαια το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Επιπλέον πολλοί αφυγραντήρες έχουν ειδικά προγράμματα για το στέγνωμα των ρούχων.


Φορητότητα
Η πλειοψηφία των αφυγραντήρων έχουν ροδάκια για εύκολη μετακίνηση από δωμάτιο σε δωμάτιο. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε αφυγαρντήρες desiccant που έχουν αρκετά χαμηλότερο βάρος από αυτούς με συμπιεστή για εύκολη και άνετη μεταφορά.


Ιονιστής
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να ενδιαφέρει κάποιος είναι ο αφυγραντήρας να έχει και λειτουργία ιονισμού για περεταίρω βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Αν έχετε στο σπίτι σας άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή βρέφη καλό θα είναι να επιλέξετε αφυγραντήρα με αυτή τη δυνατότητα.

 

Σωστή χρήση για μέγιστη απόδοση
Στην περίπτωση που ο χώρος σας θερμαίνεται για την καλύτερη και ταχύτερη αφύγρανση του χώρου σας προτείνεται να τοποθετείτε τον αφυγραντήρα απέναντι και όσο πιο μακριά γίνεται από τη συσκευή θέρμανσης για να μην δημιουργούνται αντίθετες ροές αέρα στο χώρο αλλά να λειτουργούν με την ίδια φορά και κατ’ επέκταση συμπληρωματικά, δηλαδή να μην ανακόπτει ο αφυγραντήρας τη θερμοδυναμική κίνηση του αέρα που προκαλείται από τη συσκευή θέρμανσης. Αν ο χώρος σας δεν θερμαίνεται μπορείτε να τοποθετήσετε τον αφυγραντήρα κοντά σε κάποιο παράθυρο ή πόρτα για μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι η μέγιστη απόδοση του αφυγραντήρα επιτυγχάνεται σε ενιαίους χώρους και όχι βάσει απλώς των τετραγωνικών ενός χώρου. Δηλαδή ένας ενιαίος χώρος 100μ² θα αφυγαρνθεί πολύ πιο γρήγορα αποτελεσματικά από έναν διαιρεμένο χώρο σε πολλά δωμάτια ίσων τετραγωνικών.


Προτεινόμενοι κατασκευαστές
Στο κατάστημά μας θα βρείτε μια πλήρη γκάμα σε αφυγραντήρες όλων των τύπων και των πιο γνωστών κατασκευαστών με άτοκες δόσεις και ανταγωνιστικές τιμές. Μερικοί από τους δημοφιλέστερους κατασκευαστές είναι: InventorMorrisMeacoJuro Pro και Delonghi. Εδώ θα βρείτε τους καλύτερους αφυγραντήρες της αγοράς.

 

κλείσιμο
Αφυγραντήρας
Ετοιμοπαράδοτο
€ 171,99 Σε 6 άτοκες δόσεις
Δωρεάν αποστολή
0 Κριτικές
Αφυγραντήρας
Ετοιμοπαράδοτο
€ 138,93 Σε 4 άτοκες δόσεις
0 Κριτικές
Αφυγραντήρας
Ετοιμοπαράδοτο
€ 148,98 Σε 6 άτοκες δόσεις
Δωρεάν αποστολή
0 Κριτικές
Αφυγραντήρας
 
€ 233
76 Κριτικές
Αφυγραντήρας
 
€ 301 Σε 6 άτοκες δόσεις
Δωρεάν αποστολή
41 Κριτικές
Αφυγραντήρας
 
€ 116,9
0 Κριτικές
Αφυγραντήρας
 
€ 208 Σε 19 άτοκες δόσεις
Δωρεάν αποστολή
0 Κριτικές
Αφυγραντήρας
 
€ 175 Σε 4 άτοκες δόσεις
1 Κριτικές
Αφυγραντήρας
 
€ 324,7 Σε 6 άτοκες δόσεις
Δωρεάν αποστολή
23 Κριτικές
Αφυγραντήρας
 
€ 308 Σε 35 άτοκες δόσεις
Δωρεάν αποστολή
0 Κριτικές
Αφυγραντήρας
 
€ 121
0 Κριτικές
Αφυγραντήρας
 
€ 228,98 Σε 36 άτοκες δόσεις
Δωρεάν αποστολή
0 Κριτικές
  • Αποτελέσματα ανά σελίδα:
  • 18
  • 60