Πως επιλέγω Πλυντήριο Ρούχων?

Γενικά

Το πλυντήριο ρούχων είναι μια από τις βασικότερες συσκευές του σύγχρονου νοικοκυριού και η σωστή επιλογή του μας επιτρέπει να διαθέτουμε λιγότερο από τον πολύτιμό μας χρόνο στην φροντίδα των ρούχων μας όπως επίσης αυτά να είναι πιο περιποιημένα και καθαρά. Φυσικά, υπάρχουν και παράγοντες όπως η ενεργειακή απόδοση, το περιβαλλοντική αποτύπωμα του πλυντηρίου, οι πρόσθετες λειτουργίες και τα διαφορετικά προγράμματα που θα θέλουμε να λάβουμε υπόψιν μας προτού προχωρήσουμε στην αγορά νέας συσκευής. Ο παρακάτω ολοκληρωμένος οδηγός αγοράς πλυντηρίου μας κατατοπίζει προκειμένου να επιλέξουμε το καλύτερο πλυντήριο ρούχων για τις ανάγκες μας, χωρίς πειραματισμούς ή παραλείψεις.


Μέγεθος Νοικοκυριού - Συνήθειες πλύσης


Προκειμένου να επιλέξουμε το μέγεθος του πλυντηρίου, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα πρέπει να συνυπολογίσουμε. Η συχνότητα που βάζουμε πλυντήριο έχει άμεση σχέση με το μέγεθος του νοικοκυριού που διαθέτουμε, καθώς άλλες ανάγκες σε αριθμό πλύσεων έχει ένα ζευγάρι κι άλλες μια πενταμελής οικογένεια.
Επίσης, σημαντική είναι η λειτουργία ή αλλιώς οι συνήθειες του νοικοκυριού μας. Υπάρχουν νοικοκυριά που ογκώδη ή ευαίσθητα είδη όπως παπλώματα, κουβέρτες, μπουφάν, κουρτίνες, μεταξωτά και πουκάμισα, τα στέλνουν στο καθαριστήριο για πλύσιμο ή και σιδέρωμα κι άλλα που τα πλένουν και τα φροντίζουν στο σπίτι και κατά συνέπεια χρειάζονται μεγαλύτερο πλυντήριο.


Επιπροσθέτως, για την επιλογή μεγέθους πλυντηρίου θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πόσο συχνά χρειαζόμαστε καθαρά τα ίδια ρούχα μέσα στην βδομάδα ή πόσο γρήγορα γεμίζει ο κάδος. Έτσι, αν βάζουμε τακτικά πλυντήριο με λίγα κιλά γιατί θέλουμε καθαρά τα ίδια ρούχα σε σύντομο χρόνο ή γιατί δεν προλαβαίνει να γεμίσει όλο το πλυντήριο, μάλλον θα χρειαστούμε πλυντήριο με μικρό κάδο και χωρητικότητα (εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομία νερού και ρεύματος κατά τις πλύσεις μας), ενώ αν γεμίζουμε τακτικά το πλυντήριό μας με περισσότερα ρούχα και κιλά, τότε ενδεχομένως να χρειαστούμε μεγαλύτερη συσκευή.


Σε γενικές γραμμές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ειδικές συνήθειες που μπορεί να έχει κάποιο νοικοκυριό, οι ανάγκες μίας τετραμελούς οικογένειας καλύπτονται ικανοποιητικά από ένα πλυντήριο 7 kg πλυντήριο, καθώς ο κάδος του εξασφαλίζει λιγότερες πλύσεις την εβδομάδα, ενώ δεν απαιτούνται πολλές ημέρες αναμονής για να γεμίσει. Την ίδια στιγμή, ένα πλυντήριο 7 kg χωράει τα περισσότερα παπλώματα, κουβέρτες και κουρτίνες, μειώνοντας τις επισκέψεις στο καθαριστήριο.


Χωρητικότητα Κάδου


Η χωρητικότητα αναφέρεται στην χωρητικότητα του κάδου ενός πλυντηρίου και μετριέται σε κιλά. Όσα πιο πολλά τα κιλά τόσο μεγαλύτερος ο κάδος. Κάδος 9 kg και άνω, εκτός από πολλά ρούχα θα χωράει και μεγάλα παπλώματα ή κουβέρτες. Το παραδοσιακό πλυντήριο 5 kg δείχνει να μην καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας αφού πλέον πλυντήρια των 6, 7 και 8 kg κρίνονται καταλληλότερα για τις αυξημένες ανάγκες των σημερινών νοικοκυριών. H αγορά πάντως μας δίνει πολλές επιλογές αφού διαθέτει πλυντήρια χωρητικότητας από 4 kg μέχρι και 15 kg, ανάλογα με τον τύπο πλυντηρίου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.


Σημαντικό είναι προτού βάλουμε σε λειτουργία το πλυντήριο να το γεμίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, δίχως να το παραγεμίσουμε όμως γιατί τότε τα ρούχα κινδυνεύουν να μην καθαρίσουν. Σχετική έρευνα της ICRT (International Consumer Research & Testing Ltd.) έδειξε πως δύο μερικώς γεμάτα πλυντήρια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και νερό από ό,τι ένα εντελώς γεμάτο, ανά κιλό ρούχων.

 

 
ΤΥΠΟΙ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΡΟΥΧΩΝ και ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ


Διαστάσεις πλυντηρίων


Όταν αγοράζουμε πλυντήριο ρούχων, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας το μέγεθος του χώρου για τον οποίο προορίζεται. Γι’ αυτό μετράμε προσεκτικά τον χώρο μας πριν από την αγορά και υπολογίζουμε τον «αέρα» που χρειάζεται η συσκευή για την εύρυθμη λειτουργία της. Γνωρίζουμε πως τα πλυντήρια χρειάζονται 2-3 εκ. χώρου σε κάθε πλευρά για την κυκλοφορία αέρα αλλά και για τους κραδασμούς που αναπτύσσονται κατά την πλύση και το στέγνωμα. Για το βάθος, αφήνουμε περίπου 10 εκ. χώρου στο πίσω μέρος του πλυντηρίου για να γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις με τους σωλήνες του νερού και του ρεύματος. Υπολογίζουμε ελεύθερο χώρο 1,2-1,5 μ. μπροστά από το πλυντήριο ρούχων για εύκολη πρόσβαση στον κάδο του πλυντηρίου. Αντιστοίχως, τα πλυντήρια άνω φόρτωσης χρειάζονται ελεύθερο χώρο 60 -70 εκ. στο επάνω μέρος τους για το άνοιγμα της πόρτας.
Ακολούθως παρουσιάζονται οι διαφορετικοί τύποι πλυντηρίων ρούχων και οι σχετικές τους διαστάσεις. Στην αγορά βρίσκουμε πλυντήρια τα οποία ανάλογα με τον τύπο τους διαθέτουν διαστάσεις σε πλάτος από 33 εκ. μέχρι 70 εκ.. Τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων έχουν πλάτος 60 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και πλυντήρια μέχρι 70 εκ. πλάτος, αλλά και μικρότερα στα 40 εκ. ή 45 - 55 εκ., τα περισσότερα από τα οποία είναι άνω φόρτωσης.

 
Εμπρόσθιας Φόρτωσης


Τα πλυντήρια ρούχων εμπρόσθιας φόρτωσης διαθέτουν στρογγυλή γυάλινη πόρτα στο μπροστινό μέρος της συσκευής από όπου και φορτώνονται. Αυτά είναι τα πλυντήρια με την μεγαλύτερη απήχηση χάρη στις καλύτερες αποδόσεις τους αλλά και την μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, αφού σύμφωνα με σχετικές μετρήσεις, εκτός από πιο αποδοτικά είναι και πιο οικονομικά στην κατανάλωση νερού από τα αντίστοιχα κάθετης φόρτωσης για τα ίδια κιλά. Τα περισσότερα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν πλάτος 60 εκ..

Άνω (Κάθετης) Φόρτωσης

 
Τα στενά πλυντήρια άνω φόρτωσης ή κάθετης φόρτωσης , ονομάζονται έτσι γατί η πόρτα τους βρίσκεται στο πάνω μέρος της συσκευής από όπου γίνεται και η φόρτωση των ρούχων. Η πλειοψηφία των πλυντηρίων αυτών διαθέτει πλάτος 40 cm και για αυτό θεωρούνται ιδανικά για μικρούς ή στενούς χώρους όπως μικρά μπάνια ή κουζίνες. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι το ξεκούραστο γέμισμα καθώς δεν χρειάζεται να σκύψουμε για να έχουμε πρόσβαση στον κάδο της συσκευής. Μοναδικό τους μειονέκτημα, αν και το γέμισμά τους γίνεται ευκολότερα από τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης, είναι το βάθος τους που είναι αρκετά μεγάλο και ορισμένες φορές δεν είναι τόσο εύκολη η αφαίρεση των τελευταίων ρούχων από τον κάδο.

Ατμού


Ένα πλυντήριο ρούχων με λειτουργία ατμού διαθέτει τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις ιδιότητες του ατμού, αξιοποιώντας τες είτε σε ξεχωριστά προγράμματα, είτε στο τέλος του κύκλου πλύσης. Οι δυνατότητες στα πλυντήρια ατμού είναι πολλές και ποικίλες αφού ο ατμός εισχωρεί βαθιά στις ίνες των υφασμάτων και προσφέρει επιπλέον φροντίδα στα ρούχα.

 
Πιο ειδικά, ο ατμός χαλαρώνοντας και μαλακώνοντας τις ίνες μειώνει τις τσακίσεις και ζάρες στα υφάσματα και κάνει πιο εύκολο και γρήγορο το σιδέρωμα. Μάλιστα, ορισμένοι κατασκευαστές πλυντηρίων υπόσχονται πως τα φρεσκοπλυμένα ρούχα βγαίνουν απ’ τον κάδο κατά 1/3 ή ακόμη και 50% λιγότερο τσαλακωμένα, σε σχέση με τα συμβατικά πλυντήρια.

 
Επίσης, ο ατμός μπορεί ν’ απομακρύνει οσμές από ήδη φορεμένα ρούχα, ώστε να τα «φρεσκάρει» χωρίς πλύσιμο αφού το συχνό πλύσιμο των ρούχων, ειδικά όταν αυτά δεν είναι βρώμικα κι απλά μυρίζουν, τα φθείρει, τα ξεβάφει και τα ταλαιπωρεί. Έτσι, ρούχα τα οποία απλά έχουν απορροφήσει μυρωδιές κατά την διάρκεια μαγειρέματος στην κουζίνα, μυρωδιά τσιγάρου από την νυχτερινή μας έξοδο ή απλά μυρίζουν ποπ-κορν από το σινεμά που πήγαμε το προηγούμενο απόγευμα, μπορούν να καθαρίσουν χωρίς πλύσιμο. 

  
Τέλος, αρκετά πλυντήρια χρησιμοποιούν τον ατμό για να εξασφαλίσουν βαθύτερο καθαρισμό κι επομένως καλύτερη υγιεινή του πλυσίματος των ρούχων. Τα ρούχα με το πρόγραμμα ατμού αποστειρώνονται κι αφαιρούνται απ’ τα υφάσματα οι μικροσκοπικοί οργανισμοί της σκόνης (τα ακάρεα) και οι υπόλοιπες ουσίες που προκαλούν αλλεργίες.


Έτσι, όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες εποχιακές ή μόνιμες, ή έχουν μικρά παιδιά, θα βρουν αυτήν την λειτουργία ιδιαίτερα χρήσιμη. Τέλος, υπάρχουν μοντέλα που χρησιμοποιώντας τον ατμό καταργούν τελείως την χρήση του μαλακτικού αφαιρώντας το 99,9% των αλλεργιογόνων στοιχείων.

Ενεργού Οξυγόνου


Η χρήση ενεργού οξυγόνου αποτελεί την νεότερη καινοτομία στην φροντίδα των ρούχων παρέχοντας περιποίηση ανάλογη με αυτήν του ατμού. Εξουδετερώνει όλα τα μικρόβια όπως επίσης, οσμές και βακτήρια ενώ κάνει τα ρούχα μας πιο εύκολο να σιδερωθούν. Ειδικά προγράμματα προβλέπουν για την πλύση ευαίσθητων υφασμάτων που δεν μπορούν να πλυθούν σε προγράμματα με υψηλές θερμοκρασίες. Χάρη στη χρήση του ενεργού οξυγόνου τα ρούχα μπορούν να καθαριστούν και ταυτόχρονα ν’ απολυμανθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών ή αλλεργιογόνων καθαριστικών. Έτσι, όπως και με τα πλυντήρια ατμού κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο και γλιτώνουμε το καθαριστήριο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις ίνες των ρούχων μας.

Slim line πλυντήρια


Τα πλυντήρια Slim line ή ρηχά πλυντήρια, ανήκουν στα  πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης κι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία αφού έχουν μικρότερο βάθος από τα τυπικά εμπρόσθιας φόρτωσης με σκοπό να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο. Tα πλυντήρια Slim line έχουν βάθος από 33 - 45 εκ. ενώ τα περισσότερα έχουν βάθος 45 εκ.. Τα πλυντήρια Slim Line αποτελούν ιδανική λύση εάν έχουμε περιορισμένο χώρο στην κουζίνα ή το μπάνιο μας.

Πλυντήρια Mini (Μικρού Μεγέθους)


Τα mini πλυντήρια ρούχων είναι πολύ μικρά πλυντήρια που αποτελούνται κυρίως από έναν κάδο και είναι σχεδιασμένα για να εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες ενός ατόμου. Βασικό τους πλεονέκτημα εκτός από το μικρό τους μέγεθος είναι η οικονομική τους τιμή. Από την άλλη, η απόδοση και τα προγράμματα ενός πλυντηρίου mini είναι περιορισμένα κι άρα δεν μπορούν να προσφέρουν τις επιλογές και το αποτέλεσμα των συμβατικών πλυντηρίων.


Ελεύθερο ή Εντοιχιζόμενο


Επειδή τα πλυντήρια ρούχων τοποθετούνται συνήθως στο μπάνιο και λιγότερο συχνά φιλοξενούνται στην κουζίνα ή σε άλλο ορατό χώρο, σπανίως εντοιχίζονται. Παρόλα αυτά στην αγορά θα βρούμε πλυντήρια που έχουν την δυνατότητα να εντοιχιστούν αν και τα πλείστα είναι ελεύθερα. Τα εντοιχιζόμενα πλυντήρια είναι πλάτους 60 εκ. και εκ των πραγμάτων, άνω φόρτωσης. 

 
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ (ή ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ)


Η ενεργειακή σήμανση καθιερώθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν σε εθνικό επίπεδο θέτοντας το γενικό νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή της ενεργειακής σήμανσης στις οικιακές συσκευές. Στόχος της ενεργειακής σήμανσης είναι να δοθεί στους καταναλωτές η δυνατότητα να λαμβάνουν υπόψη και την παράμετρο ενέργεια στην τελική επιλογή της ηλεκτρικής συσκευής, παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας της συγκεκριμένης ηλεκτρικής συσκευής. Τονίζεται πως η πραγματική τελική ενεργειακή κατανάλωση κάθε συσκευής εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης και τη θέση της.


Η ενεργειακή ετικέτα των πλυντηρίων ρούχων εκτός από την ενεργειακή κατηγορία της συσκευής αναφέρει επίσης, την ενεργειακή κατανάλωση, τον βαθμό πλυσίματος και στεγνώματος, την κατανάλωση νερού και την ένδειξη στάθμης θορύβου της συσκευής σύμφωνα με διαδικασίες δοκιμών που γίνονται χρησιμοποιώντας το τυπικό πρόγραμμα πλυσίματος βαμβακερών στους 40°C και τους 60°C για 220 κανονικές πλύσεις με πλήρες και μερικό φορτίο.

 
A. Ενεργειακή Κλάση (ή Κατηγορία Ενεργειακής Απόδοσης)


Η ενεργειακή κλάση ενός πλυντηρίου αναφέρεται στην κατανάλωση ηλε-κτρικού ρεύματος της συσκευής. Οι ενεργειακές κλάσεις των πλυντηρίων ρούχων είναι 7 (Α+++, Α++, Α+, Α, Β, C, D) και κυμαίνονται από το Α+++ που είναι η πιο αποδοτική μέχρι την κατηγορία D που είναι η λιγότερο αποδο-τική. Κάνοντας μια επιλογή πλυντηρίου σήμερα, αυτή δεν θα πρέπει να εί-ναι κάτω από την κατηγορία Α, ενώ διαλέγοντας ενεργειακή κλάση Α+++ ξέρουμε πως έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή αφού η ψηλότερη ενεργειακή κλάση ισούται με λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια χαμηλότερους λογαριασμούς και λιγότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον. Ας σημειωθεί επίσης, πως οι συσκευές των ανώτατων κατηγοριών χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα κατασκευής.


Τέλος, αρχής γενομένης από το 2020, οι ενεργειακές ετικέτες όλων των οι-κιακών συσκευών θα εμφανίζουν νέα κλίμακα για τις ενεργειακές κλάσεις με καινούριο συμβολισμό για κάθε βαθμίδα κι αρκετά αυστηρότερα κριτή-ρια κατάταξης των προϊόντων σ’ αυτές. Η αρχή θα γίνει με την πρώτη ομά-δα προϊόντων που περιλαμβάνει τα ψυγεία, τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων και τις λάμπες με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2030 με τους θερμοσίφωνες και τις συσκευ-ές θέρμανσης. Με την καινούρια διαβάθμιση για όλες τις κατηγορίες συ-σκευών, στις ενεργειακές «ετικέτες» οι κλάσεις θα ξεκινούν από την G (για τα πιο ενεργοβόρα μοντέλα) και θα φτάνουν στην Α (για τα πιο αποδοτικά).


B. Κατανάλωση Ενέργειας


Στα πλυντήρια ρούχων η κατανάλωση ενέργειας ανά έτος, σύμφωνα με τις διαδικασίες δοκιμών που αναφέρθηκαν παραπάνω, εκφράζεται σε kWh/πρόγραμμα (χρησιμοποιώντας το τυπικό πρόγραμμα πλυσίματος βαμ-βακερών στους 40°C και τους 60°C για 220 κανονικές πλύσεις με πλήρες και μερικό φορτίο). Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του πλυντηρίου (και συ-γκριτικά την όποια εξοικονόμηση χρημάτων) μπορούμε να την υπολογί-σουμε πολλαπλασιάζοντας την κατανάλωση ενέργειας της συσκευής σε kWh/πρόγραμμα πλύσης με τον αριθμό των πλύσεων ανά μήνα ή έτος και τέλος με το κόστος της κιλοβατώρας που αναγράφεται στο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Παραδείγματος χάριν, αν η κατανάλωση ενέργειας είναι 2,2 kWh/πλύση του 60°C κι έχουμε 260 πλύσεις τον χρόνο, τότε η ετήσια κατα-νάλωση είναι 572 kWh ή 57,2€. Ενδεικτική μέση τιμή της κιλοβατώρας του κλιμακωτού τιμολογίου Γ1 (οικιακής χρήσης) της ΔΕΗ, είναι 0.1 €/kWh (συ-μπεριλαμβανομένου ΦΠΑ - όπως αυτή αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ που λαμβάνουμε). Σε κάθε περίπτωση η πραγματική κατανάλωση ε-νέργειας εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης της κάθε συσκευής.

 

C. Κατανάλωση νερού


Στην ενεργειακή ετικέτα του πλυντηρίου ρούχων αναγράφεται η κατανά-λωση νερού της συσκευής. Όπως είναι επόμενο, ορισμένες συσκευές πλυ-ντηρίων χρησιμοποιούν μικρότερες ποσότητες νερού σε σχέση με άλλες. Για τον λόγο αυτόν, ενδεικτικά προτιμάμε πλυντήριο ρούχων με κατανάλω-ση νερού 30 λίτρων έναντι αυτών με κατανάλωση 100 λίτρων ανά πρόγραμ-μα πλύσης. Γνωρίζουμε πως η κατανάλωση νερού για 1 ντους είναι 15 λί-τρα.


D. Χωρητικότητα


Παρόμοια, στην ενεργειακή σήμανση αναφέρεται η χωρητικότητα του πλυ-ντηρίου ρούχων σε kg, για το τυπικό πρόγραμμα για βαμβακερά στους 60 °C ή 40 °C με πλήρες φορτίο, ανάλογα με ποια από τις δύο τιμές είναι η μι-κρότερη.


E. Βαθμός Πλυσίματος- Στυψίματος


Ο βαθμός πλυσίματος - στυψίματος αποτελεί ποιοτικό χαρακτηριστικό λειτουργίας των πλυντηρίων. Τα πλυντήρια ρούχων κατηγοριοποιούνται με όμοιο τρόπο όπως για την ενεργειακή απόδοση, στις κατηγορίες Α έως G για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας τους. Τα χαρακτηριστικά αυ-τά περιλαμβάνουν την ποιότητα πλύσης και στυψίματος και αξιολογούνται με πρότυπους εργαστηριακούς ελέγχους των βιομηχανιών παραγωγής. Έτσι, επιλέγουμε πλυντήριο κατηγορίας A έναντι άλλου που είναι κατηγορί-ας G για να έχουμε ποιοτικότερο πλύσιμο και αποτελεσματικότερο στύψι-μο, εξοικονομώντας χρήματα αλλά και χρόνο (όπως μικρότερη ποσότητα για απορρυπαντικό και μαλακτικό, μικρότερο χρόνο στεγνώματος).


F. Ένδειξη Στάθμης Θορύβου

 
Ο θόρυβος τους πλυντηρίου μετριέται (σε dB) κατά τις φάσεις πλυσίματος και στυψίματος για το τυπικό πρόγραμμα για βαμβακερά στους 60 °C με πλήρες φορτίο. Η ενεργειακή ετικέτα αναφέρει δύο τιμές θορύβου, μια για την διαδικασία πλυσίματος και μια για την διαδικασία στυψίματος. Όπως είναι επόμενο, όσο χαμηλότερη είναι η μέτρηση θορύβου, τόσο πιο αθόρυ-βο θα είναι το πλυντήριο μας. Για ικανοποιητική στάθμη θορύβου επιλέ-γουμε πλυντήριο που παράγει μέχρι 50 db κατά τη διαδικασία πλύσης και έως 70 db κατά τη διαδικασία στυψίματος.


Στροφές Πλυντηρίου


Οι στροφές ενός πλυντηρίου ρούχων αναφέρονται στον μέγιστο αριθμό τον στροφών που μπορεί να περιστρέφει ο κάδος ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του στυψίματος των ρούχων. Αφού τα ρούχα στο πλυντήριο στεγνώνουν χάρη στη φυγόκεντρο δύναμη που αναπτύσσεται κατά την περιστροφή του κάδου, ο αριθμός των στροφών επηρεάζει το πόσο στεγνά θα βγουν τα ρούχα από το πλυντήριο κι άρα πόσο γρήγορα θα στεγνώσουν είτε στο στεγνωτήριο είτε στον καθαρό αέρα. Βέβαια το στύψιμο σε πολύ ψηλές στροφές ενδέχεται να φθείρει τα ρούχα ή ακόμα και να τα σκίσει (αν είναι λεπτά ή ευαίσθητα) γι’ αυτό υπάρχουν ειδικά προγράμματα για ευαίσθητα ή μάλλινα ρούχα με χαμηλές στροφές. Παρ’ όλα αυτά, στα περισσότερα πλυντήρια, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει επιλογή των στροφών για κάθε πρόγραμμα, δίνοντάς μας την ευελιξία να ρυθμίσουμε τα χαρακτηριστικά της πλύσης. Στα περισσότερα πλυντήρια ο αριθμός των στροφών κυμαίνεται από 800 έως 1600. Τέλος, τα πλυντήρια με μεγάλο αριθμό στροφών έχουν ανθεκτικότερη και ποιοτικότερη κατασκευή που τους επιτρέπει ν’ αντέχουν στις μεγάλες ταχύτητες περιστροφής του κάδου.


Πλυντήριο - Στεγνωτήριο (σε μια συσκευή)


Αν και το πλυντήριο-στεγνωτήριο είναι μια οικιακή συσκευή που είναι απαραίτητη για χώρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια, στην χώρα μας δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Τα τελευταία χρόνια όμως, καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας γίνονται ολοένα εντονότεροι κι αναζητούμε περισσότερες ανέσεις, το πλυντήριο-στεγνωτήριο προσφέρει πλεονεκτήματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Προσφέρει ταχύτητα κι ευκολία αφού το στέγνωμα συνεχίζει στην ίδια συσκευή αποφεύγοντας το άπλωμα ειδικά αν εντός του σπιτιού δεν διαθέτουμε πολύ χώρο (ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες). Είναι χρήσιμο για μικρά νοικοκυριά που είτε ο αριθμός των πλύσεων είτε το μέγεθος του χώρου δεν προβλέπουν την απόκτηση ενός συμβατικού στεγνωτηρίου. Επίσης, ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιούμε τακτικά, πάντα θα βρεθεί μια ώρα ανάγκης που θα χρειαστεί να στεγνώσουμε κάποια ρούχα μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  
Φυσικά, υπάρχουν και τα ανάλογα μειονεκτήματα στα πλυντήριο-στεγνωτήρια αφού λόγω του μεγέθους του κάδου έχουν περιορισμένη λειτουργία στεγνώματος. Για καλύτερη απόδοση στο στέγνωμα συνεπώς, θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της πλύσης ν’ αφαιρεθεί περίπου η μισή ποσότητα ρούχων από το πλυντήριο προτού ξεκινήσει το στέγνωμα. Η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας κατά την λειτουργία του στεγνώματος κι άρα ο φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος, μπορεί να είναι ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος για την αγορά του πλυντηρίου-στεγνωτηρίου. Παρ’ όλα αυτά, οι σύγχρονες συσκευές είναι εφοδιασμένες με σύγχρονες τεχνολογίες (όπως χρονόμετρα, αισθητήρες, αντλίες θερμότητας κ.α.) ώστε να στεγνώνουν τα ρούχα πιο γρήγορα. Συμπερασματικά, δεν ξεχνάμε πως, όπως κάθε συσκευή που διαθέτει επιπλέον λειτουργίες και χαρακτηριστικά, κοστίζει περισσότερο έναντι των απλών μοντέλων.


Σύνθεση Υφασμάτων/Ρούχων

 
Αναλόγως των υφασμάτων που πλένουμε συχνότερα στο πλυντήριό μας, θα μπορέσουμε να επιλέξουμε την καταλληλότερη συσκευή για τις ανάγκες μας βάσει των προγραμμάτων που αυτή προσφέρει. Αν έχουμε κυρίως βαμβακερά υφάσματα δεν χρειάζεται ν’ αποτελεί προτεραιότητα μια συσκευή με προγράμματα για ευαίσθητα. Τα βαμβακερά υφάσματα διαχωρίζονται σε λευκά με πολύ ψηλές θερμοκρασίες πλυσίματος (90°C), σε χρωματιστά με πλύση σε χαμηλές θερμοκρασίες (20-40°C) και σε κανονικά, ανάμεικτα βαμβακερά που πλένονται σε μέτρια θερμοκρασία (40°C).

  
Αν τα ρούχα μας ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των ευαίσθητων τότε ένα πρόγραμμα για πλύσιμο στο χέρι θα περιποιείται με προσοχή τα μεταξωτά και δαντελωτά υφάσματά μας.

 
Αν πάλι χρειάζεται να φροντίσουμε συχνά μάλλινα ρούχα, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα με πολύ νερό, ελάχιστη ανάδευση και χαμηλές στροφές θα τα διατηρήσει αφράτα και καθαρά.


Όπως είναι γνωστό, οι χαμηλές θερμοκρασίες στις πλύσεις μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Σε συνδυασμό με το ό,τι πολλά ρούχα και υφάσματα που κατασκευάζονται σήμερα δεν χρειάζονται πλύσιμο σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τους 30°C, εκτός εάν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες, μας επιτρέπουν να βάζουμε συχνότερα πλύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.


Προγράμματα


Τα προγράμματα ενός πλυντηρίου ρούχων είναι οι ρυθμίσεις που διαθέτει ανάλογα με τον τύπο και την σύνθεση των ρούχων, τον χρόνο, τις στροφές, την ένταση των λεκέδων και την θερμοκρασία. Υπάρχουν τα βασικά προγράμματα που είναι κοινά σε όλα σχεδόν τα πλυντήρια και πολλά πιο εξειδικευμένα που τις περισσότερες φορές διαφέρουν ανά κατασκευαστή. Τέλος, γίνεται αναφορά σε ορισμένες «έξυπνες λειτουργίες» που προσφέρουν τα πιο σύγχρονα μοντέλα πλυντηρίων.


Βασικά Προγράμματα


Για βαμβακερά: Τα βαμβακερά είναι τα υφάσματα που απαιτούν την πιο δραστική πλύση ενώ παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη αντοχή.


Για συνθετικά: Τα συνθετικά ρούχα χρειάζονται πιο ήπια αντιμετώπιση από τα βαμβακερά ως προς την θερμοκρασία και τις στροφές. Επίσης, η ήπια περιστροφή των ρούχων σε μεγάλη ποσότητα νερού στους 30 έως 40°C είναι ιδανική για πλύσιμο συνθετικών ινών όπως είναι τα αθλητικά ρούχα.


Για ευαίσθητα: Τα ευαίσθητα όπως τα μεταξωτά, τα δαντελωτά ή άλλα λεπτά υφάσματα έχουν παρόμοιο πρόγραμμα με τα συνθετικά, αλλά περισσότερο ήπιο.

Για μάλλινα: Τα μάλλινα ρούχα χρειάζονται πολύ νερό και ελάχιστη ανάδευση προκειμένου να καθαρίσουν.


Για ανάμεικτα: Τα ανάμεικτα ρούχα πλένονται σε χαμηλή θερμοκρασία και μέτριες στροφές.


Για σκούρα: Τα σκουρόχρωμα ρούχα όπως βαμβακερά και σκούρα ευαίσθητα υφάσματα, χρειάζονται ήπιο πρόγραμμα πλύσης, με μέτρια θερμοκρασία (40°C).


Για πουκάμισα: Τα πουκάμισα που είναι βαμβακερά, λινά ή συνθετικά και οι μπλούζες που είναι μεικτής ύφανσης και δεν χρειάζονται σιδέρωμα, πλένονται σε μέτρια θερμοκρασία (40°C) και χαμηλές στροφές.


Λειτουργίες και Χαρακτηριστικά

Πρόπλυση: Η λειτουργία της πρόπλυσης είναι ένας κύκλος κρύου νερού που μπορεί να προγραμματιστεί πριν από τον κύριο κύκλο πλύσης κι ενδείκνυται για τα πολύ λερωμένα ρούχα.


Οικονομική ρύθμιση: Η ρύθμιση ECO προσαρμόζει την ποσότητα του νερού, την θερμοκρασία αλλά και τον χρόνο πλύσης, ώστε να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας και οικολογικό αποτέλεσμα.


Γρήγορη πλύση: Η γρήγορη πλύση είναι λειτουργία που μειώνει την διάρκεια του κύκλου πλύσης συνήθως στα 30 λεπτά, για εξοικονόμηση χρόνου και κατανάλωσης, ανάλογα με τις ανάγκες μας έως και 60%. Η γρήγορη πλύση συνίσταται σε ελαφρώς λερωμένα ρούχα και μικρότερα φορτία.


Αντιαλλεργική ρύθμιση: Τα αντιαλλεργικά  προγράμματα κατάλληλα για βρεφικά ρουχαλάκια, σεντόνια, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, εσώρουχα κι άλλα ρούχα (που έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα), χρησιμοποιούν υψηλότερη θερμοκρασία, περισσότερο νερό για επιπλέον ξέβγαλμα, ώστε το απορρυπαντικό να διαλύεται καλύτερα και τα ρούχα να βγαίνουν πολύ καλά ξεπλυμένα.


Επιπλέον ξέβγαλμα: Η λειτουργία επιπλέον ξεβγάλματος εκτελεί έναν πρόσθετο κύκλο στυψίματος των ρούχων. Βοηθάει να εξαλειφθούν επίμονοι ρυπογόνοι παράγοντες όπως τρίχες των κατοικίδιών μας ή ν’ αφαιρεθούν σε βάθος υπολείμματα απορρυπαντικών, μια λειτουργία ιδανική για άτομα με αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα.


Διπλή παροχή νερού: Τα πλυντήρια που διαθέτουν διπλή παροχή, μια για το κρύο και μια για το ζεστό νερό, με απευθείας σύνδεση με τον ηλιακό θερμοσίφωνα, εξοικονομούν ενέργεια καθώς δεν καταναλώνεται ρεύμα για να ζεσταθεί το νερό.


Χρονοδιακόπτης: Ο χρονοδιακόπτης επιτρέπει να ελέγχουμε την έναρξη του κύκλου πλύσης ρυθμίζοντας το πλυντήριο ώστε να ξεκινάει συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι, μπορεί να ξεκινήσει κατά την διάρκεια του ωραρίου νυχτερινού τιμολογίου για χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος ή άλλη προκαθορισμένη χρονική στιγμή όπως, προτού γυρίσουμε από την δουλειά για να απλώσουμε τα ρούχα χωρίς καθυστέρηση.


Αθόρυβη λειτουργία: Τα πλυντήρια ρούχων που έχουν ειδική μόνωση (όπως αντικραδασμικά τοιχώματα ή αισθητήρες) μειώνουν τον θόρυβο περιστροφής του κάδου ενώ δίνουν και τη δυνατότητα να παραμένει σταθερός ο κάδος σε υψηλές ταχύτητες περιστροφής, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα τοποθε-τήσουμε ακόμα και δίπλα σε χώρους όπως υπνοδωμάτιο, καθιστικό ή χώρο μελέτης.


Νυχτερινή πλύση: Ορισμένα πλυντήρια διαθέτουν νυχτερινό πρόγραμμα πλύ-σης (ανάλογο της αθόρυβης λειτουργίας) κατά την διάρκεια της οποίας ο κά-δος περιστρέφεται πιο αργά και απαλά, ενώ η χρονική διάρκεια της πλύσης είναι ελαφρώς μεγαλύτερη.


Οθόνη αφής: Τα σύγχρονα πλυντήρια, όπως πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, διαθέτουν οθόνη αφής για μεγαλύτερη ευκολία.


Τύπος περιστροφής κάδου: Τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων περιστρέφουν τον κάδο τους είτε απευθείας μέσω σύνδεσης με τον κινητήρα, είτε έμμεσα χρησιμοποιώντας έναν ιμάντα που συνδέει τον κινητήρα με τον κάδο. Το σύστημα απευθείας κίνησης έχει λιγότερα (κινούμενα) μέρη και γι’ αυτό είναι λιγότερο επιρρεπές σε βλάβες και θόρυβο.


Επιλογή θερμοκρασίας: Τα πιο σύγχρονα πλυντήρια επιτρέπουν την μεταβολή της θερμοκρασίας (μεταξύ 15°C και 95°C) για το βασικό πρόγραμμα των βαμβακερών, προσφέροντας μεγαλύτερη επιλογή από πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι πλύσιμο υψηλής υγιεινής. Η επιλογή θερμοκρασίας είναι μια από τις αυτόνομες χειροκίνητες λειτουργίες των πλυντηρίων.


Επιλογή στροφών: Εκτός από  την επιλογή θερμοκρασίας υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και των στροφών για κάθε πρόγραμμα, αρκεί η επιλογή να είναι εντός τους εύρους που υποδεικνύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα (μια ακόμη αυτόνομη λειτουργία που μπορούμε να επιλέξουμε χειροκίνητα).


Συμπλήρωση ρούχων: H λειτουργία συμπλήρωσης ρούχων επιτρέπει την προσθήκη ρούχων (ξεχασμένων ή ρούχων που αρχικά πλύθηκαν στο χέρι και χρειάζονται μόνο ξέβγαλμα ή στύψιμο) μετά την έναρξη του κύκλου πλύσης.

Διάμετρος πόρτας: Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος της πόρτας ενός πλυντηρίου, τόσο πιο εύκολα αδειάζει κα γεμίζει ο κάδος. Πολλά πλυντήρια διαθέτουν μεγαλύτερο άνοιγμα πόρτας για ευκολότερο άδειασμα του φορτίου. Επίσης, δεν ανοίγουν όλα τα πλυντήρια από την ίδια πλευρά, μια λεπτομέρεια με μεγάλη σημασία για τον χώρο μας.

Φυσαλίδες αφρού: Το πρόγραμμα φυσαλίδων αφρού διαλύει τέλεια το απορρυπαντικό χρησιμοποιώντας αέρα και νερό κι έτσι, οι φυσαλίδες διεισδύουν καλύτερα στις ίνες των ρούχων. Το αποτέλεσμα είναι λιγότεροι λεκέδες μετά την πλύση, λιγότερα υπολείμματα απορρυπαντικού πάνω στα ρούχα αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας καθώς το πλύσιμο μπορεί να γίνει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Κλείδωμα πόρτας: Κατά τη διάρκεια της πλύσης υπάρχει η επιλογή κλειδώματος της πόρτας ενώ για επιπλέον προστασία, μπορεί να κλειδωθεί και ο πίνακας ελέγχου καθιστώντας αδύνατη την αλλαγή των ρυθμίσεων κατά την διάρκεια της πλύσης. Μια λειτουργία ιδανική αν έχουμε μικρά παιδιά.

Άντληση: Πολλά πλυντήρια διαθέτουν λειτουργία άντλησης για να αποστραγγιστεί το νερό από το πλυντήριο.

Καθαρισμός κάδου: Η λειτουργία καθαρισμού του κάδου έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί ίχνη απορρυπαντικού, μούχλας και βρωμιάς από το εσωτερικό του κάδου του πλυντηρίου, ιδίως αν γίνεται μεγαλύτερη χρήση απορρυπαντικού ή μαλακτικού από αυτήν που συνιστά ο κατασκευαστής ή αν γίνονται πολλές πλύσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες. 

Έξυπνες Λειτουργίες:

Ασύρματος Προγραμματισμός μέσω Wi-Fi: Όπως όλες οι σύγχρονες συσκευές έτσι και τα πλυντήρια ρούχων παρέχουν την δυνατότητα ελέγχου της συσκευής και των λειτουργειών της μέσω εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή το tablet μας.

Αυτόματη θερμοκρασία: Η τεχνολογία αυτόματου ελέγχου θερμοκρασίας (ATC) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε τόπους με ψυχρά κλίματα ή κατά τους χειμερινούς μήνες που η θερμοκρασία νερού είναι πολύ χαμηλή. Έτσι, αν το εισερχόμενο νερό είναι πολύ κρύο ο αυτόματος έλεγχος θερμοκρασίας ανοίγει τη βαλβίδα ζεστού νερού για να ανέβει η θερμοκρασία στους 18°C που είναι η ελάχιστα απαιτούμενη θερμοκρασία για να ενεργοποιηθεί η δράση του απορρυπαντικού.

Αυτόματο ζύγισμα: Πολλά από τα πλυντήρια διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που αντιλαμβάνονται το βάρος του φορτίου και ρυθμίζουν αναλόγως την ποσότητα νερού και απορρυπαντικού με αποτέλεσμα να μην γίνεται σπατάλη.

Αυτόματος διανομέας απορρυπαντικού: Τα πλυντήρια που διαθέτουν αυτήν την λειτουργία διατηρούν σημαντική ποσότητα απορρυπαντικού και μαλακτικού για ένα διάστημα (ενός ή δύο μηνών) και το διανέμουν ανάλογα με το πρόγραμμα, την ποιότητα των ρούχων και το βάρος του φορτίου, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται εφοδιασμός πριν από κάθε πλύση.

Διπλός κάδος: Λίγα μοντέλα διαθέτουν την καινοτομία του διπλού κάδου που επιτρέπει το πλύσιμο και το στύψιμο δύο διαφορετικών φορτίων ρούχων ταυτόχρονα, σε δυο ξεχωριστούς κάδους. Ο κύριος κάδος επιτρέπει την πλύση μεγαλύτερου φορτίου με τεχνολογία ατμού, ενώ ο μικρότερος κάδος είναι ιδανικός για ευαίσθητα υφάσματα και μικρά είδη που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.