Οδηγός Αγοράς Διαρδρόμων Γυμναστικής

Γενικά

Ο διάδρομος είναι από τα πλέον δημοφιλή όργανα γυμναστικής και μπορεί να μας παρέχει ολοκληρωμένη αερόβια άσκηση.Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως σήμερα μόνο το 10% του πληθυσμού γυμνάζεται τακτικά, κάτι που σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το άγχος, την καθιστική ζωή και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, οδηγεί σε αύξηση των μυοσκελετικών και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Για την αντιμετώπιση αυτών, το περπάτημα, σύμφωνα με την γνώμη των γιατρών, παραμένει ο καλύτερος τρόπος πρόληψης. Οι ειδικοί συνιστούν μέσο ημερήσιο περπάτημα 2 - 3 χιλ. για άτομα χωρίς προβλήματα υγείας. Επειδή όμως, το τακτικό περπάτημα είναι δύσκολη υπόθεση, είτε λόγω καιρικών συνθηκών, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, η απόκτηση ηλεκτρικού διαδρόμου στο σπίτι αποτελεί μια προσιτή λύση.

Με συστηματική άσκηση στο διάδρομο γυμναστικής εκτός από ενδυνάμωση της καρδιάς και του μυϊκού μας συστήματος, επιτυγχάνουμε επίσης απώλεια βάρους και βελτιώνουμε σημαντικά την αντοχή μας. Η άσκηση στον κυλιόμενο διάδρομο όμως, είναι πάνω απ΄ όλα χρήσιμη γιατί απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του κάθε ατόμου. Έτσι, αν εκτός από περπάτημα επιθυμούμε έντονη αεροβική άσκηση, μπορούμε να κάνουμε τζόκινγκ ή/ και διαλειμματική προπόνηση (μέθοδος που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές ασκήσεων, μέσα στην ίδια προπόνηση, διαφορετικής διάρκειας κι έντασης). Επιπροσθέτως, ας μην ξεχνάμε πως για πολύ κόσμο ο διάδρομος είναι μια καλή επιλογή στην εκκίνηση μιας νέας προσπάθειας, που συνήθως συνοδεύεται από ήπια άσκηση κι από την ανάγκη υιοθέτησης νέων, τακτικών συνηθειών.

Τέλος, για ορισμένους η αγορά ενός διαδρόμου γυμναστικής μπορεί να αποτελεί πιο συμφέρουσα επένδυση σε σχέση με μια συνδρομή στο γυμναστήριο ενώ, ας μην παραλείψουμε, πως για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, μια επίσκεψη στο γυμναστήριο μπορεί να μην είναι καν εφικτή, όπως στην περίπτωση των γονιών με μικρά παιδιά χωρίς την δυνατότητα φύλαξης.

Για τους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές, η αγορά ενός διαδρόμου είναι μια σημαντική επένδυση καθώς οι τιμές και οι επιλογές διαφέρουν ανάλογα με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Παρακάτω λοιπόν συνοψίζουμε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των διαδρόμων γυμναστικής για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε αυτά που ταιριάζουν στις ανάγκες μας με τελικό γνώμονα να κάνουμε μια επιλογή χωρίς αστοχίες και πειραματισμούς. Έτσι, τεχνικά χαρακτηριστικά όπως η ισχύς του κινητήρα, το μέγεθος της επιφάνειας κύλισης, η ποιότητα του αντικραδασμικού δαπέδου και το μέγιστο βάρος του χρήστη, είναι ορισμένα από τα στοιχεία του διαδρόμου που θα εξετάσουμε. Άλλωστε, είναι σφάλμα να επιλέξουμε διάδρομο γυμναστικής με καθαρά οικονομικά κριτήρια, δίχως να λαμβάνουμε υπόψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά του.

ΕΙΔΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Διάδρομος Μαγνητικής Αντίστασης

Ο μαγνητικός διάδρομος γυμναστικής λειτουργεί χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Η περιστροφή και κίνηση του τάπητα γίνεται με την εφαρμογή δύναμης από τα ίδια μας τα πόδια, γι’ αυτό και λέγεται επίσης ποδοκίνητος διάδρομος. Οι διάδρομοι αυτοί, βασίζονται σε έναν ιμάντα και κυλίνδρους («ράουλα») και ο χρήστης θέτει τον δικό του ρυθμό ανάλογα με τον βηματισμό του. Οι διάδρομοι μαγνητικής αντίστασης αποτελούν οικονομικότερη επιλογή διαδρόμου γυμναστικής σε σχέση με τους ηλεκτρικούς (βλ. ακολούθως) κι είναι καλή επιλογή για αρχάριους χρήστες λόγω της ευκολότερης εξοικείωσης σε σχέση με τον αυτόματο τάπητα. Επίσης, λόγω του ελάχιστου κόστους συντήρησης, απουσία πολύπλοκων ηλεκτρικών εξαρτημάτων, η απόκτηση του γίνεται πιο προσιτή. Από την άλλη όμως, η μακροχρόνια χρήση του γίνεται πιο επώδυνη για τα γόνατα και τις αρθρώσεις καθώς υπάρχει μεγαλύτερη καταπόνηση.

Ηλεκτρικός Διάδρομος

Σε αντίθεση λοιπόν με τους μαγνητικούς, στους ηλεκτρικούς διάδρομους δεν χρειάζεται η κίνηση να δίνεται με τα πόδια καθώς οι ηλεκτρικοί διάδρομοι είναι εξοπλισμένοι με μοτέρ, το οποίο κινεί μηχανοκίνητα τον τάπητα. Η ταχύτητα μεταβάλλεται από την κονσόλα, ενώ πολλά μηχανήματα δίνουν την δυνατότητα να αλλάξουμε και την κλίση του τάπητα. Ένας ηλεκτρικός διάδρομος αποτελεί μια πιο δαπανηρή αγορά από έναν μαγνητικό διάδρομο, καθώς είναι πιο σύνθετη η λειτουργία του. Από την άλλη, υπάρχουν πολλές επιλογές και κατηγορίες, ανάλογα με το είδος χρήσης που επιθυμούμε. Έτσι, ένας πιο μικρός διάδρομος για περπάτημα κοστίζει λιγότερο από έναν αντίστοιχο για έντονο τρέξιμο.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Μέγεθος Διαδρόμου - Δυνατότητα Αναδίπλωσης

Ένας διάδρομος γυμναστικής είναι ογκώδες μηχάνημα γι’ αυτό προτού αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε αγορά, καλό είναι να σκεφτούμε σε ποιο σημείο του χώρου μας θα τοποθετηθεί και να λάβουμε υπόψιν την μέτρηση της τελικής του (συναρμολογμένης) διάστασης. Αν όμως ο ελεύθερος χώρος στο σπίτι μας δεν είναι αρκετός, τότε πριν προχωρήσουμε σε αγορά, ελέγχουμε την δυνατότητα αναδίπλωσης του μηχανήματος. Ευτυχώς για εμάς, το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών διαδρόμων έχουν δυνατότητα αναδίπλωσης. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος αναδίπλωσης, ο όγκος που καταλαμβάνει όταν είναι κλειστός ο διάδρομος αλλά και η ευκολία μεταφοράς του, είναι σημεία προσοχής που συνήθως δείχνουν και την σχεδιαστική εργονομία του διαδρόμου. Τέλος, θυμίζουμε ότι οι χώροι με αυξημένη υγρασία ή ζέστη θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες και η υγρασία μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά μέρη του διαδρόμου και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να ακυρώσουν την εγγύησή του. 

Διάσταση Τάπητα (Ιμάντα)

Το μέγεθος του διαδρόμου το οποίο ονομάζεται επίσης και τάπητας ή ιμάντας, είναι η επιφάνεια πάνω στην οποία ασκούμαστε. Οι διάδρομοι γυμναστικής έχουν συνήθως διάφορα μεγέθη τάπητα. Το μέγεθος του τάπητα που θα χρειαστούμε, εξαρτάται τόσο από την ένταση της άσκησης όσο και από τη σωματοδομή μας, ενώ υπάρχουν δύο σημαντικές διαστάσεις για την επιλογή της σωστής επιφάνειας τρεξίματος κι αυτές είναι το μήκος και το πλάτος. Οι προφανείς παράγοντες που παίζουν ρόλο στο μέγεθος αυτών των διαστάσεων είναι το ύφος της χρήσης, αν δηλαδή πρόκειται να περπατήσουμε ή να τρέξουμε, όπως και το μήκος του διασκελισμού μας. Σημειώνεται άλλωστε ότι, οι πιο ψηλοί άνθρωποι, επειδή έχουν μεγαλύτερο βηματισμό, χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο για τον διασκελισμό τους. Εκτός όμως από το μήκος εξετάζουμε και το πλάτος του διαδρόμου, καθώς το περπάτημα πρέπει να είναι άνετο και να μην διαταράσσεται η αίσθηση ισορροπίας του χρήστη, ακόμα και στους έντονους ρυθμούς τρεξίματος.

Στην πράξη, κάποιος που θέλει να κάνει απλό περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο χρειάζεται ένα μικρότερο σε διαστάσεις τάπητα από κάποιον που θέλει να τρέξει σε έντονο ρυθμό. Έτσι, αν στόχο έχουμε μόνο το περπάτημα και δεν είμαστε μεγαλόσωμοι, τότε τάπητας με μήκος 120-130 εκ. και πλάτος έως 42 εκ. μας αρκεί. Αν όμως ανήκουμε στους τακτικούς δρομείς, επιλέγουμε μηχάνημα με μεγαλύτερο τάπητα ώστε να υπάρχει άνεση κι ασφάλεια στην κίνησή μας, με ελάχιστο μήκος και πλάτος 140 εκ. και 50 εκ., αντίστοιχα. Άλλωστε η λανθασμένη εκτίμηση της κατάλληλης για τις ανάγκες μας διάστασης, μπορεί να δημιουργήσει άνευ λόγου συμφόρηση στον χώρο μας γι’ αυτό είμαστε διπλά προσεκτικοί στους υπολογισμούς μας.

Τέλος, η τρίτη διάσταση του ιμάντα είναι το πάχος που συνήθως κυμαίνεται από 1,6 mm έως 3 mm. Όπως και οι προηγούμενες διαστάσεις έτσι και το πάχος του ιμάντα παίζει ρόλο στην επιλογή μας, καθώς όσο πιο παχύς είναι, τόσο το τρέξιμο γίνεται πιο ξεκούραστο αφού προσφέρει αντικραδασμικά χαρακτηριστικά κι αυξάνεται η αντοχή του στον χρόνο.

Αντικραδασμικό Σύστημα

Κατά την διάρκεια της άσκησής μας σε διάδρομο, οι πολύ σκληρές επιφάνειες μπορούν να οδηγήσουν σε προστιθέμενη πίεση στις αρθρώσεις των ποδιών και στην μέση, προκαλώντας τραυματισμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, το δάπεδο είναι σημαντικό να διαθέτει καλό σύστημα απορρόφησης κραδασμών, αφού ένα καλό αντικραδασμικό σύστημα μπορεί να μειώσει την καταπόνηση του σώματός μας έως και 40%.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματικότητα του αντικραδασμικού, αφού δεν είναι όλα τα συστήματα της ίδιας απόδοσης. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αντικραδασμικού συστήματος είναι με ελατήρια ή με συγκεκριμένο αριθμό ελαστομερών στοιχείων, ενώ υπάρχουν διάδρομοι που διαθέτουν αντικραδασμικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας (τύπου dual shock absorber που αποτελείται από ένα πολύ ενισχυμένο ελαστομερές σημείο στο κέντρο του δαπέδου και μικρότερα κατά μήκος του). Ένα καλό αντικραδασμικό σύστημα, προσφέρει εκτός από μειωμένη πιθανότητα τραυματισμού στα γόνατα, τις αρθρώσεις και την μέση και ώθηση, ενώ αυξάνει τον μέσο χρόνο άσκησής μας επιτυγχάνοντας πιο καλά αποτελέσματα.

Μέγιστο Βάρος Χρήστη

Το μέγιστο βάρος χρήστη είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αγορά μηχανήματος, καθώς υποδεικνύει ποιος και πόσο μπορεί να χρησιμοποιήσει τον διάδρομο, ενώ ανάλογα με τον διάδρομο η ένδειξη μπορεί να διαφέρει. Ενδεικτικά, οι επαγγελματικοί διάδρομοι έχουν ένα σύνηθες μέγιστο βάρος χρήστη 180 κιλών περίπου, λόγω της μεγάλης και συχνής χρήσης τους. Άλλωστε, συστήνεται να υπάρχει ένα περιθώριο μεταξύ του βάρους μας και του αναγραφόμενου μέγιστου βάρους χρήστη, προκειμένου να μην καταπονείται το μοτέρ λειτουργώντας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, καθώς επιβαρύνει την διάρκεια ζωής του. Στην περίπτωση όμως των οικιακών διαδρόμων μπορεί να γίνει ακριβής προσέγγιση του μέγιστου βάρους λαμβάνοντας υπόψιν το βάρος του βαρύτερου χρήστη (αν είναι πάνω από ένας οι χρήστες-όπως σε οικογένειες) πλέον 10-15% για να απορροφώνται με άνεση οι πιέσεις που προκύπτουν με έντονη άσκηση.

Γενικά, ένα υψηλό μέγιστο βάρος χρήστη μεταφράζεται και σ’ ένα αντίστοιχα υψηλό βάρος του μηχανήματος προκειμένου να είναι στιβαρός ο σκελετός κι άρα το μηχάνημα να υποδηλώνει ποιότητα. Σε αυτήν την περίπτωση όμως τίθεται ζήτημα εύκολης μετακίνησης κι αποθήκευσής του. Σε κάθε περίπτωση, διάδρομοι που είναι δυσανάλογα ελαφριοί σε σχέση με το μέγιστο βάρος χρήστη, θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Στην αγορά θα βρούμε διαδρόμους με βάρος από 90 έως 180 κιλά, με το βάρος να αλλάζει ανά 5 ή 10 κιλά.

Ιπποδύναμη

Ιπποδύναμη είναι η απόδοση (ή η ισχύς) του μοτέρ του ηλεκτρικού διαδρόμου γυμναστικής και ίσως να είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό της συσκευής. Η ιπποδύναμη μετριέται σεwatts (απόδοση) ή σε ίππους (hp). Όσο μεγαλύτερη κι εντονότερη η χρήση του διαδρόμου κι όσο πιο πολλές οι απαιτήσεις μας από τον διάδρομο, τόσο μεγαλύτερη ισχύ (απόδοση) θα πρέπει να έχει το μοτέρ. Η ισχύς έχει δύο ενδείξεις, την συνεχή (“continue”) μέτρηση και την μέγιστη ισχύ (“peak”).H ένδειξη “continue” είναι η συνεχής ιπποδύναμη που μπορεί να παράγει το μοτέρ κατά τη διάρκεια της χρήσης του διαδρόμου, ενώ η ένδειξη “peak” είναι η μέγιστη (πλήρης) ιπποδύναμη στην οποία μπορεί να φτάσει το μοτέρ. Συγκρίνοντας δηλαδή διαδρόμους, κοιτάζουμε τις ταχύτητες που επιτυγχάνονται σε συνεχή λειτουργία (“continue”) κι όχι στην μέγιστη λειτουργία (“peak”). Αν ο διάδρομος που μας ενδιαφέρει πιάνει την επιθυμητή για εμάς ταχύτητα μόνο σε πλήρη ισχύ (“peak”), απορρίπτουμε την επιλογή καθώς ο διάδρομος κινδυνεύει με βλάβη στο μοτέρ λόγω υπερθέρμανσης.

Η συνεχής ισχύς (continue) θα πρέπει να ισοδυναμεί με τουλάχιστον διπλάσια μέγιστη ισχύ απόδοσης (peak) ώστε το μοτέρ του διαδρόμου να είναι αξιόπιστο. Έτσι, αν η συνεχής ισχύς (“continue”) αντιστοιχεί σε 1,5 ίππους (που θεωρείται το ελάχιστο), η μέγιστη ιπποδύναμη (“peak”) θα πρέπει να ισοδυναμεί σε ισχύ 3,0 ίππων. Σε γενικές γραμμές, η μεγάλη ιπποδύναμη είναι ενδεικτική ενός μοτέρ υψηλής ποιότητας, το οποίο κατ’ επέκταση αναμένεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.    

Παροχή Εναλλασόμενου (AC) - Συνεχούς (DC) ρεύματος

Τους ηλεκτρικούς διαδρόμους θα τους βρούμε σε δύο τύπους μοτέρ. Αυτούς που διαθέτουν μοτέρ εναλλασσόμενου ρεύματος (alternatingcurrent-AC) και τροφοδοτούνται με εναλλασσόμενο ρεύμα που ελέγχεται από ηλεκτρονικό κύκλωμα και πρόγραμμα inverter. Οι άλλοι που διαθέτουν μοτέρ συνεχούς ρεύματος (directcurrent-DC) τροφοδοτούνται με συνεχές ρεύμα, ελεγχόμενο από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μετατροπής του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές. Γι’ αυτόν τον λόγο διάδρομοι με μοτέρ εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) προορίζονταιγια μηχανήματα επαγγελματικής χρήσης σε γυμναστήρια, απαιτητικούς χρήστες ή οικογένειες όπου οι ανάγκες σε διάρκεια λειτουργίας είναι αυξημένες. Οι διάδρομοι με μοτέρ (AC) είναι πιο δυνατοί από τους αντίστοιχους με μοτέρ (DC), έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής κι απαιτούν πολύ λιγότερη συντήρηση. Είναι όμως πιο ακριβοί και σε συνδυασμό με την inverter λειτουργία που χρησιμοποιούν, αυξάνουν αρκετά το κόστος τους. Στους διαδρόμους με λειτουργία συνεχούς ρεύματος (DC), όσο μεγαλύτερη η ιπποδύναμη τόσο μεγαλύτερη και η συνεχόμενη διάρκεια λειτουργίας. Αν όμως ξεπεραστεί η μέγιστη διάρκεια, μπορεί να διακοπεί η λειτουργία του διαδρόμου προκειμένου να μην υπερθερμανθεί η συσκευή. Στους διαδρόμους που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα (ΑC), δεν υπάρχει περιορισμός χρονικής διάρκειας. Σε κάθε περίπτωση, επιλέγουμε κατασκευάστριες εταιρίες που παράγουν καλής ποιότητας μοτέρ και δίνουμε προσοχή στους διαδρόμους που υπόσχονται μεγάλη διάρκεια χρήσης από μικρής δυνατότητας μοτέρ.

Κλίση Διαδρόμου

Οι περισσότεροι διάδρομοι προσφέρουν τη δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης του δαπέδου διαφοροποιώντας το επίπεδο της άσκησης, αφού όσο πιο μεγάλη είναι η κλίση που προσομοιάζει σε ανηφόρα, τόσο δυσκολότερη γίνεται η προπόνηση. Διάδρομο με κλίση ζητάνε κατά κύριο λόγο οι μη αρχάριοι χρήστες, καθώς το πρόσθετο επίπεδο δυσκολίας αποτελείέναν αποτελεσματικό τρόπο για ν’ αποκτήσει μεταβλητότητα η προπόνηση. Η γωνία κλίσης του διαδρόμου συνήθως κυμαίνεται από 0 έως 12 μοίρες, με διαφορετική διαβάθμιση ανά επίπεδο κλίσης, δηλαδή η κλίση μεταβάλλεται με διαφορετικό αριθμό μοιρών ανάλογα με τον διάδρομο. Στην αγορά βρίσκουμε διαδρόμους με μηχανική (ή χειροκίνητη) κλίση και διαδρόμους με ηλεκτρική κλίση.

Στους διαδρόμους με μηχανική κλίση, η ανύψωση μπορεί να ρυθμιστεί με το χέρι και σε περιορισμένο αριθμό επιπέδων (2-3). Πρακτικά λοιπόν, για να δοθεί κλίση στον διάδρομο, μετακινούμε χειροκίνητα τον πύρο που βρίσκεται στην ειδική υποδοχή, είτε προτού ξεκινήσει η άσκησή μας, είτε κατά την διάρκεια διακόπτοντας την και συνεχίζοντας αφού αλλάξουμε την κλίση του διαδρόμου.

Από την άλλη, στουςδιαδρόμους γυμναστικής με ηλεκτρική κλίση, τους οποίους συναντάμε βασικά σε διαδρόμους μεγάλης ιπποδύναμης (2.0hp - 2.25hp), η κλίση ρυθμίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού από τον πίνακα ελέγχου. Οι διαβαθμίσεις της ηλεκτρικής κλίσης είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τη μηχανική κλίση (δηλαδή ξεπερνάνε τις 10 μοίρες) και το κυριότεροείναι πως δεν χρειάζεται να διακόπτουμε την άσκησή μας για να κάνουμε την ρύθμιση.

Στα πλεονεκτήματα της άσκησης με κλίση του διαδρόμου εκτός από την ενδυνάμωση και την αύξηση της αντοχής μας, συγκαταλέγεται και η αυξημένη καύση θερμίδων. Από την άλλη, η κλίση ή αλλιώς το επίπεδο δυσκολίας της άσκησης, μπορεί να καταπονήσει το σώμα μας γι’ αυτό χρειάζεται σταδιακή προσαρμογή και παρακολούθηση αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι. Σε κάθε περίπτωση, επιλέγοντας διάδρομο με κλίση, προσαρμόζουμε την λειτουργία του στις ανάγκες και τις δυνατότητές μας. Αν δεν επιθυμούμε να έχουμε συνθήκες ανηφόρας κατά την άσκησή μας, θα βρούμε στην αγορά διαδρόμους κατά κύριο λόγο χαμηλότερης ιπποδύναμης και πιο απλών προδιαγραφών, που δεν διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Πίνακας Ελέγχου Διαδρόμου (Οθόνη ή Κονσόλα)

Υπάρχουν διάδρομοι με οθόνες (LCD) που αναγράφουν πληροφορίες και μετρήσεις όπως είναι η ταχύτητα, η απόσταση, οι καρδιακοί παλμοί, η κλίση,κάνουν λιπομέτρηση και υπολογίζουν την κατανάλωση θερμίδων. Παρακολουθώντας αυτές τις μετρήσεις μπορούμε να ελέγχουμε την απόδοσή μας ενώ ταυτόχρονα γυμναζόμαστε με ασφάλεια. Επίσης, σημαντικό είναι ο πίνακας ελέγχου να είναι εύκολος στον χειρισμό και την ρύθμιση των βασικών λειτουργιών του, καθώς από εκεί επιλέγουμε και τα προ-εγκατεστημένα ή προσωποποιημένα προγράμματα για την άθλησή μας. Πολλοί διάδρομοι διαθέτουν ειδική θέση για να τοποθετηθεί το τάμπλετ ή το κινητό μας. Μπορείτε να βρείτε οθόνες με ενσωματωμένο ασύρματο (wifi) τάμπλετ που προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες όπως την αναπαραγωγή βίντεο δίνοντας την αίσθηση της άσκησης στην ύπαιθρο, την προβολή γραφημάτων με την επιλογή προγραμμάτων, ενώ μέσω του ασύρματου δικτύου (wifi) μπορούμε ν’ απολαύσουμε την αγαπημένη μας ταινία, την μουσική της επιλογής μας ή απλά να σερφάρουμε στο διαδίκτυο ενώ γυμναζόμαστε.

Προγράμματα

Υπάρχουν σύγχρονα μοντέλα διαδρόμων με ενσωματωμένα προγράμματα προπόνησης που βοηθούν στην αποτελεσματικότερη και πιο ολοκληρωμένη άσκηση.Τα προγράμματα μπορούν να είναι προκαθορισμένα ή ελεύθερης διαμόρφωσης ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Ενδεικτικά, ορισμένα από τα πιο συνήθη προγράμματα είναι το βασικό πρόγραμμα για βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, το πρόγραμμα βελτίωσης φυσικής αντοχής, το πρόγραμμα για απώλεια βάρους ενώ επίσης, θα βρούμε προγράμματα διαφορετικής έντασης (χαμηλής-μέσης-υψηλής) και την δυνατότητα να θέτουμε (νέους) στόχους. Αν μας ενδιαφέρει η δημιουργία προσωποποιημένων προγραμμάτων, φροντίζουμε ώστε αυτά τα (custom) προγράμματα καθώς και το ιστορικό των εκάστοτε χρηστών, να διατηρούνται στην μνήμη για να μπορούμε να τ’ ανακαλούμε ανά πάσα στιγμή. 

Πολλοί σύγχρονοι διάδρομοι γυμναστικής διαθέτουν λογισμικό που τους επιτρέπει τη διασύνδεση με εφαρμογές (applications) κάνοντας τα προπονητικά προγράμματα πιο ζωντανά κι ενδιαφέροντα. Η δυνατότητα μέσω ασύρματης σύνδεσης (wifi) κι ενσωμάτωσης εφαρμογών, επιτρέπει να κάνουμε την άσκησή μας πολύ πιο ζωντανή προσομοιώνοντας διαδρομές ανά τον κόσμο (μέσω του Google Street View), ν’ αλληλοεπιδρούμε με άλλους χρήστες μέσω πλατφορμών σε πραγματικό χρόνο (live), να δημιουργούμε αρχείο προπονήσεων και να κοινοποιούμε τ’ αποτελέσματά μας. Με αυτόν τον τρόπο η πρόσβασή μας σε προπονήσεις γίνεται απεριόριστη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Εγγύηση και Πιστοποιήσεις Διαδρόμου

Εκτός από τις διαστάσεις, τις ειδικές λειτουργίες και τις επιδόσεις ενός διαδρόμου, μεγάλη σημασία έχουν και οι πιστοποιήσεις που προσφέρει η κατασκευάστρια εταιρία που υποδηλώνουν την ποιότητά του διαδρόμου. Προσέχουμε επίσης η εγγύηση, εκτός από τον διάδρομο να καλύπτει το μοτέρ και τα εξαρτήματα του μηχανήματος. Επίσης, γνωρίζουμε πως όσο μεγαλύτερη η διάρκεια της εγγύησης τόσο μεγαλύτερη η αξιοπιστία του μηχανήματος. Μια καλή κάλυψη από την κατασκευάστρια εταιρία παρέχει εγγύηση για 2 με 3 χρόνια στα εξαρτήματά του διαδρόμου και τουλάχιστον για 1 έτος στο μοτέρ. Κατ’ επέκταση μελετούμε με προσοχή τις λεπτομέρειες της εγγύησης και κρίνουμε συνολικά, καθώς αυτό είναι ένα δείγμα ποιότητας κι αξιοπιστίας του διαδρόμου.

ΘΟΡΥΒΟΣ

Ο παράγοντας του θορύβου αποτελεί ένα ακόμα σημείο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πριν την αγορά διαδρόμου. Οι δύο κύριες πηγές θορύβου σε έναν διάδρομο είναι ο ήχος του μοτέρ (κινητήρα) καθώς και ο ήχος που παράγεται από την τριβή των ποδιών πάνω στον ιμάντα κατά την άσκηση. Κατά συνέπεια το πόσο αθόρυβος είναι ο διάδρομος εξαρτάται από την ιπποδύναμη του μοτέρ αλλά και την ποιότητα κατασκευής του. Όσο πιο σύγχρονης τεχνολογίας ο διάδρομος και μεγαλύτερης ιπποδύναμης, τόσο λιγότερο θόρυβο θα παράγει. Επίσης, θυμόμαστε πως οι ποδοκίνητοι (μηχανικοί) διάδρομοι είναι πιο θορυβώδεις έναντι των ηλεκτρικών (λόγω της μη στιβαρής κατασκευής τους) όπως και οι διάδρομοι παροχής εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) έναντι αυτών με συνεχές ρεύμα (DC). 

Ανεμιστήρας

Διάδρομοι που διαθέτουν ενσωματωμένο ανεμιστήρα μας επιτρέπουν ν’ ασκηθούμε χωρίς να μας καταβάλει η αίσθηση λιγοστού αέρα ή ζέστης όταν αθλούμαστε σε κλειστό χώρο. Κατά συνέπεια μπορούμε να περπατήσουμε ή να τρέξουμε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο ανεμιστήρας συνήθως διαθέτει τρεις διαβαθμίσεις έντασης.

ΤεχνολογίαBluetooth

H δυνατότητα σύνδεσης ορισμένων μοντέλων διαδρόμου μέσωbluetooth, δίνει την δυνατότητα να παρακολουθούμε την απόδοσή μας ηλεκτρονικά μέσω του κινητού ή του τάμπλετ μας και αν επιθυμούμε να μοιραζόμαστε την πρόοδό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας χρήση μέσω των ειδικών εφαρμογών (application).

Άλλες παροχές

Μέσα από τις ειδικές θύρεςεισόδου MP3 και φόρτισης USB,μπορούμε ν’ απολαύσουμε την αγαπημένη μας μουσική από τα ενσωματωμένα ηχεία στην κονσόλα ή ενώνοντας τ’ ακουστικά μας, είτε απλά να φορτίσουμε την συσκευή μας κάνοντας την άσκησή μας πιο διασκεδαστική και πρακτική. Τέλος, ορισμένοι διάδρομοι διαθέτουνενσωματωμένη μπάρα για να κρεμάμε την πετσέτα μας ή άλλα είδη.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΛΜΩΝ

Η παρακολούθηση των καρδιακών παλμών του χρήστη από τα σύγχρονα μηχανήματα, μπορεί να γίνει με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, ενώ σε ορισμένα μηχανήματα συνδυάζονται περισσότεροι από έναν. Σε κάθε περίπτωση σημαντικό είναι τις εκάστοτε τιμές μετρήσεων παρακολούθησης των παλμών μας να τις παίρνουμε υπόψιν ως ενδεικτικές κι όχι ως ιατρικά δεδομένα.

Α. Με αισθητήρες αφής στις χειρολαβές

Οι περισσότεροι διάδρομοι προσφέρουν την δυνατότητα μέτρησης του καρδιακού παλμού μέσω των αισθητήρων αφής που βρίσκονται στις χειρολαβές. Προϋπόθεση είναι τα χέρια μας να είναι υγρά και να κρατάμε σταθερά τους αισθητήρες, γι’ αυτό η μέτρηση είναι προτιμότερο να γίνεται όταν βρισκόμαστε σε ακινησία.

Β. Με (Ανεξάρτητο) Κλιπ Παλμών Αυτιού

Το ανεξάρτητο αυτό κλιπ μέτρησης των καρδιακών παλμών συνδέεται πάνω στην οθόνη (κονσόλα) προπόνησης με όσα όργανα γυμναστικής είναι συμβατά. Στην συνέχεια τοποθετείται στον λοβό του αυτιού, μεταδίδοντας την συχνότητα των παλμών μας. Μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τους σφυγμούς μας στην οθόνη σε όλη την διάρκεια της άσκησής μας, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουμε όπως συμβαίνει μετους αισθητήρες αφής. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης αποκτά ελευθερία κινήσεων πάνω στον διάδρομο γυμναστικής. 

Γ. Με Ενσωματωμένη Ασύρματη ζώνη στήθους

Με την ενσωματωμένη ασύρματη ζώνη που περιλαμβάνεται στον διάδρομο γυμναστικής, δίνεται η δυνατότητα μέτρησης καρδιακών παλμών καθώς αυτή τοποθετείται στο στήθος. Μέσω των κατάλληλων εφαρμογών (application) που συνδέονται με το κινητό μας, μπορούμε να ακολουθήσουμε ειδικά προγράμματα προπόνησης. Σε γενικές γραμμές, η ζώνη προσφέρει πιο ακριβείς μετρήσεις από τους αισθητήρες αφής, αν και δεν πρέπει τα αποτελέσματα ν’ αντικαθιστούν την παρακολούθηση ενός γιατρού. Στα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ο διάδρομος μπορεί να προσαρμόσει το επίπεδο δυσκολίας της διαδρομής ανάλογα με τον καρδιακό παλμό του χρήστη, προσφέροντας εξατομικευμένη προπόνηση και καλύτερη επίτευξη στόχων.

Δ. Με (Ανεξάρτητο) Ασύρματο Δέκτη Παλμών

Ο ανεξάρτητος ασύρματος δέκτης καρδιακών παλμών επιτρέπει να παρακολουθούμε τους καρδιακούς παλμούς μας, ακόμη κι αν ο διάδρομος γυμναστικής δεν είναι εξοπλισμένος με ενσωματωμένο ασύρματο δέκτη, προσφέροντας προσωποποιημένη παρακολούθηση πέραν τον αξεσουάρ που προσφέρει το μηχάνημα της επιλογής μας.

ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ

Οι διάδρομοι ταξινομούνται εκτός από τα ειδικά τους χαρακτηριστικά και βάσει τιμής, καθώς ξεκινούν με απλές προδιαγραφές από τα 160 ευρώ και μπορούν να φτάνουν μέχρι τα 4500 ευρώ. Σημειώνεται πως αξιόπιστες λύσεις για διάδρομο γυμναστικής βρίσκουμε ξεκινώντας από τα 500 ευρώ, περίπου. Τέλος, όσο αναλυτική και να είναι μια περιγραφή σε μια πηγή ενημέρωσης (π.χ. έντυπο, ιστοσελίδα κ.α.), η δοκιμή στο κατάστημα αγοράς είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε πραγματικά εάν μας καλύπτει ένας διάδρομος.