Αγοράζοντας καινούργιο ψυγείο

ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΨΥΓΕΙΟ


ΓΕΝΙΚΑ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η επιλογή για την αγορά ψυγείου δεν είναι μικρή υπόθεση. Πέραν των περιορισμών ή των δυνατοτήτων που μπορεί να έχουμε όπως ο χώρος στην κουζίνα μας ή ο προϋπολογισμός μας, υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα πρέπει ν’ αναλογιστούμε πριν την αγορά. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλα τα σημαντικά χαρακτηριστικά αλλά και τις πρόσθετες λειτουργίες που διαθέτουν τα ψυγεία της αγοράς προκειμένου η επιλογή αυτή να είναι πιο εύκολη χωρίς βασικές παραλείψεις.

 

ΧΩΡΙΤΗΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΛΙΤΡΑ (LT)
Ξεκινώντας, λαμβάνουμε υπόψιν πόσα άτομα θέλουμε να εξυπηρετήσει το ψυγείο που θα αγοράσουμε, καθώς διαφορετικές είναι οι ανάγκες ενός ζευγαριού κι άλλες μιας τετραμελούς οικογένειας. Επίσης, επιλέγουμε ένα ψυγείο που θα καλύψει όχι μόνο τις τωρινές μας ανάγκες, αλλά και πιθανές μελλοντικές όπως ας πούμε την έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια.
Έτσι, αρχίζοντας την έρευνα αγοράς θα πρέπει να καταλήξουμε στην χωρητικότητα του ψυγείου που θα αγοράσουμε. Όταν λέμε χωρητικότητα αναφερόμαστε στον διαθέσιμο χώρο εντός της συσκευής που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και η οποία μετριέται σε λίτρα (lt). Με βάση μια χονδρική εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψιν την μεσογειακή διατροφή που ακολουθούμε με άφθονα φρούτα και λαχανικά, ένα ζευγάρι θα χρειαστεί ένα ψυγείο χωρητικότητας περίπου 250 λίτρων (lt) ενώ μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί ψυγείο περί των 500 λίτρων (lt). Παρακάτω θα βρείτε έναν πίνακα που προτείνει την χωρητικότητα του ψυγείου σε λίτρα ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας που σκοπεύει να εξυπηρετήσει και τις διατροφικές της συνήθειες.



Εργένηδες, 1 άτομο: έως 150 λίτρα
Οικογένεια με 1-2 μέλη: 200 - 380 λίτρα
Οικογένεια με 3-4 μέλη: 350 - 530 λίτρα
Οικογένεια με 5 μέλη ή περισσότερα: 440+ λίτρα

Σε πολλά μοντέλα γίνεται ξεχωριστή αναφορά στην χωρητικότητα της ψύξης, της κατάψυξης και στην συνολική χωρητικότητα. Αν και οι εξωτερικές διαστάσεις του ψυγείου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τους εσωτερικούς χώρους, μπορούμε να βρούμε μοντέλα ιδίου μεγέθους που έχουν διαφορετική χωρητικότητα για τις ίδιες διαστάσεις.

 

ΤΥΠΟΙ ΨΥΓΕΙΩΝ

 

Ψυγεία Συντήρησης
Τα ψυγεία συντήρησης όπως αναφέρει και η περιγραφή τους, είναι ψυγεία που δεν διαθέτουν κατάψυξη παρά μόνο θάλαμο ψύξης (συντήρησης) και είναι μονόπορτα. Τα ψυγεία συντήρησης διαχωρίζονται περαιτέρω σε μοντέλα ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων (όπως είναι τα mini) που προορίζονται για επαγγελματικούς κυρίως χώρους όπως γραφεία, ξενοδοχεία κ.λ.π. και σε μεγαλύτερα μοντέλα που συνήθως συνδυάζονται με αυτόνομο καταψύκτη.


Ψυγειοκαταψύκτες ή Ψυγεία κάτω Κατάψυξης
Οι ψυγειοκαταψύκτες ή αλλιώς τα ψυγεία κάτω κατάψυξης έχουν την ψύξη (συντήρηση) στο πάνω μέρος του ψυγείου προσφέροντας μεγαλύτερη εργονομία αφού είναι ο θάλαμος που χρησιμοποιούμε περισσότερο, ενώ η κατάψυξη βρίσκεται στο κάτω μέρος και κατά κανόνα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα ψυγεία άνω κατάψυξης (βλ. παρακάτω). Οι ψυγειοκαταψύκτες διαθέτουν ευρύχωρα συρτάρια τα οποία διευκολύνουν την ταξινόμηση και τοποθέτηση των κατεψυγμένων τροφίμων και φαγητών. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο μεγαλύτερος χώρος της κατάψυξης έναντι των δίπορτων ψυγείων ίδιας συνολικής χωρητικότητας περιορίζει τον χώρο της ψύξης (συντήρησης).


 

Δίπορτα ή Ανω Κατάψυξης
Τα δίπορτα ψυγεία ή ψυγεία άνω κατάψυξης είναι ψυγεία με δύο πόρτες, με τον χώρο της κατάψυξης να βρίσκεται πάνω από αυτόν της ψύξης (συντήρησης). Τα ψυγεία αυτά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και θεωρούνται μια συμβατική λύση. Ο χώρος της κατάψυξης είναι ενιαίος ενώ διαθέτει μόνο ράφια κι όχι εσωτερικά συρτάρια όπως ο ψυγειοκαταψύκτης.

 

Μονόπορτα Ψυγεία (Συντήρησης - Κατάψυξης)
Τα μονόπορτα ψυγεία διαθέτουν μόνο μια εξωτερική πόρτα και για τους δύο θαλάμους, ενώ η κατάψυξη διαθέτει δεύτερη μικρή εσωτερική πόρτα πάνω από τον χώρο της ψύξης (συντήρησης) χωρίς αυτόνομη πρόσβαση. Μειονέκτημα αυτού του σχεδιασμού είναι οι αυξημένες απώλειες από το χώρο της συντήρησης κάθε φορά που θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στη κατάψυξη του ψυγείου. Επίσης, ο χώρος της κατάψυξης είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο χώρο στα δίπορτα ψυγεία για την ίδια συνολική χωρητικότητα. Τέλος, το γεγονός πως η ψύξη (συντήρηση) βρίσκεται κάτω από την κατάψυξη σημαίνει έλλειψη εργονομίας ειδικά στα χαμηλότερα ράφια και συρτάρια όπως είναι αυτά των φρούτων και λαχανικών.


Ψυγεία «ντουλάπτες» (side by side)
Στα συγκεκριμένα μοντέλα ψυγείων οι θάλαμοι συντήρησης και κατάψυξης βρίσκονται δίπλα-δίπλα (side by side), ενώ κυκλοφορούν σε μεγάλες διαστάσεις και επομένως διαθέτουν μεγάλη χωρητικότητα. Τα ψυγεία ντουλάπες θεωρούνται εργονομικά αφού είναι εξίσου εύκολη η πρόσβαση και στους δύο θαλάμους, ενώ οι πόρτες τους αν και ανομοιόμορφες από πλευράς πλάτους ανοίγουν όπως ακριβώς τα φύλλα μιας ντουλάπας, δηλαδή αυτή της ψύξης (συντήρησης) προς τα δεξιά κι αυτής της κατάψυξης προς τα αριστερά. Βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι η δυνατότητα τοποθέτησης των τροφίμων συχνής κατανάλωσης σε εύχρηστο σημείο, τόσο στη ψύξη όσο και στη κατάψυξη. Επίσης, ο ελεύθερος χώρος που απαιτείται για το άνοιγμα των φύλλων της ντουλάπας είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν στη περίπτωση των δίπορτων ψυγείων ή των ψυγειοκαταψυκτών, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ενιαίες και πλατύτερες πόρτες. Τέλος, τα περισσότερα ψυγεία-ντουλάπες (Side by Side) προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες, όπως παρασκευαστές πάγου, παροχή για κρύο νερό ή mini bar.

 

Γαλλικά
Τα Γαλλικά ψυγεία διαθέτουν χαρακτηριστικά τόσο των ψυγειοκαταψυκτών όσο και των ντουλαπών "side by side". Ο χώρος της ψύξης (συντήρησης) βρίσκεται πάνω από το χώρο της κατάψυξης (όπως στους ψυγειοκαταψύκτες) ενώ διαθέτει δύο πόρτες όπως τα ψυγεία ντουλάπες. Επιπρόσθετα, η συντήρηση διαθέτει πλατύτερα ράφια σε σχέση με τα αντίστοιχα ράφια των side by side ψυγείων κατά συνέπεια τα γαλλικά ψυγεία διαθέτουν εργονομία (και) στο πάνω μέρος του ψυγείου. Η κατάψυξη, από την άλλη, αποτελείται από 1 ή 2 εξωτερικά ράφια που χαρακτηρίζονται επίσης από μεγαλύτερη εργονομία σε σχέση με τον χειρισμό συμβατικής πόρτας αφού μπορούμε να αναζητήσουμε ή να αποθηκεύσουμε τρόφιμα αυτόνομα σε κάθε επίπεδο.

 

 
ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Για να μάθουμε την μέγιστη διάσταση που μπορεί να έχει το ψυγείο μας μετράμε τον χώρο στο σημείο τοποθέτησης. Κατά την μέτρηση, δεν ξεχνάμε να συνυπολογίσουμε τον επιπλέον χώρο που απαιτείται για την καλή κυκλοφορία του αέρα της συσκευής. Έτσι η συσκευή θα πρέπει να απέχει 10-15 cm από τον τοίχο που βρίσκεται η «πλάτη» της, 5 cm από το πάνω μέρος της συσκευής και λίγα εκατοστά από τις πλαϊνές πλευρές. Με τον τρόπο αυτό δεν καταπονείται το μοτέρ και η συσκευή αποδίδει σύμφωνα με την ενεργειακή της κλάση εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη μακροζωία.


ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Στην συνέχεια καλό είναι να συνυπολογίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, αφού για την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών θα χρειαστούμε μεγαλύτερο χώρο συντήρησης και την σχετική τεχνολογία συντήρησης νωπών τροφίμων που τα διατηρεί για μεγαλύτερη διάρκεια. Σε άλλη περίπτωση, αν θέλουμε να έχουμε στο ψυγείο μας πάντα 2-3 καλά μπουκάλια κρασί, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων θα χρειαστούμε ψηλό ψυγείο με πολλαπλά ράφια στις πόρτες ή ψυγείο που έχει επιπλέον ράφια ειδικά για μπουκάλια. Τέλος, αν ζούμε με έντονους ρυθμούς και δεν έχουμε χρόνο να διατηρούμε ή να μαγειρεύουμε φρέσκα τρόφιμα τότε πιθανότατα ένα ψυγείο με άνετο ψυγειοκαταψύκτη να καλύψει τις ανάγκες μας για αποθήκευση πάσης φύσεως καταψυγμένων τροφίμων. 

 
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ
Το ψυγείο αποτελεί στο σπίτι μας την συσκευή με την μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος αφού βρίσκεται στην πρίζα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Κατά συνέ-πεια, ο αποδοτικότερος τρόπος λειτουργίας μιας συσκευής που λειτουργεί αδιαλείπτως συνιστά βασικό παράγοντα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας κατά την αγορά. 
Τα ψυγεία, όπως όλες οι οικιακές συσκευές, κατηγοριοποιούνται σε ενεργειακές κλάσεις βάσει της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος που παρουσιάζουν, συγκρίνοντας συσκευές που έχουν ισοδύναμα λειτουργικά χαρακτηριστικά όπως όγκο θαλάμων συντήρησης και κατάψυξης. Με βάση τα προαναφερόμενα, τα είδη των ψυγείων κατατάσσονται σε 10 ενεργειακές κλάσεις με ψηλότερη την ενεργειακή κλάση Α+++στην οποία ανήκουν τα πιο αποδοτικά ψυγεία, έως την κατηγορία "G" που είναι τα λιγότερα αποδοτικά.
O παρακάτω πίνακας παρουσιάζει αναλυτικά την εξοικονόμηση ενέργειας που προκύ-πτει από την αντικατάσταση ενός ψυγείου ή ψυγειοκαταψύκτη συγκεκριμένης ενεργεια-κής κατηγορίας, με ψυγείο ή ψυγειοκαταψύκτη ανώτερης ενεργειακής τάξης. Παραδείγ-ματος χάριν, η αντικατάσταση μιας συσκευής ενεργειακής απόδοσης D με μια συσκευή ενεργειακής απόδοσης Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 62%, ενώ η αντι-κατάστασή της με μια συσκευή τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+++, οδηγεί σε εξοικονό-μηση ενέργειας περίπου 79%. Τα ακόλουθα συγκριτικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέρ-γειας υπολογίζονται βάσει της μέσης τιμής του εύρους του δείκτη ενεργειακής απόδοσης κάθε τάξης. Οι συγκρινόμενες συσκευές πρέπει να έχουν ισοδύναμα λειτουργικά χαρα-κτηριστικά.

Έτσι, ένα πιο αποδοτικό ψυγείο που ενδεχομένως να κοστίζει πιο ακριβά από ένα πιο ε-νεργοβόρο ψυγείο μπορεί να αποσβέσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τα παραπάνω χρή-ματα που κόστισε μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών ρεύματος.
Όπως είναι επόμενο, ψυγεία που έχουν την ίδια ενεργειακή κλάση είναι επόμενο ότι θα παρουσιάζουν διαφορετική ετήσια κατανάλωση αν ο χώρος που καλούνται να ψύξουν είναι διαφορετικός. Δηλαδή, ένα μεγάλο ψυγείο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ένα μικρό ψυγείο, ακόμα αν και τα δυο έχουν την ίδια αποδοτική κλάση.
Τέλος, αρχής γενομένης από το 2020, οι ενεργειακές ετικέτες όλων των οικιακών συσκευ-ών θα εμφανίζουν νέα κλίμακα για τις ενεργειακές κλάσεις με καινούριο συμβολισμό για κάθε βαθμίδα κι αρκετά αυστηρότερα κριτήρια κατάταξης των προϊόντων σ’ αυτές. Η αρχή θα γίνει με την πρώτη ομάδα προϊόντων που περιλαμβάνει τα ψυγεία, τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων και τις λάμπες με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2030 με τους θερμοσίφωνες και τις συσκευές θέρμανσης. Με την καινούρια διαβάθμιση για όλες τις κατηγορίες συσκευών, στις ενερ-γειακές «ετικέτες» οι κλάσεις θα ξεκινούν από την G (για τα πιο ενεργοβόρα μοντέλα) και θα φτάνουν στην Α (για τα πιο αποδοτικά).


Κλιματική ζώνη
Η σωστή κι αποδοτικότερη λειτουργία ενός ψυγείου εξαρτάται και από τις καιρικές συν-θήκες που επικρατούν στη χώρα που θα χρησιμοποιηθεί αφού είναι κατασκευασμένο να λειτουργεί εντός συγκεκριμένου εύρους θερμοκρασιών. Το εύρος των θερμοκρασιών στο οποίο το ψυγείο αναμένεται να ψύξει επαρκώς τα τρόφιμα χωρίς να καταναλώνει πρό-σθετη ενέργεια, ονομάζεται κλιματική ζώνη. Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται οι 4 κλιματικές ζώνες και το αντίστοιχο εύρος θερμοκρασιών. Η Ελλάδα έχει υποτροπικό κλί-μα, συνεπώς το ψυγείο που θα προμηθευτούμε πρέπει να φέρει την ένδειξη ST (sub-tropical).


Ν (Normal): +16°C έως +32°C
SN (Sub Νormal): +10°C έως +32°C
ST (Sub Tropical): +18°C έως +38°C
T (Tropical): +18°C έως +43°C

 

ΕΜΦΑΝΙΣΗ


Εντοιχισμένο ή Ελεύθερο
Εντοιχιζόμενα ψυγεία είναι εκείνα που τοποθετούνται εντός ενός ειδικά διαμορφωμένου «κουτιού» το οποίο είναι ανάλογο του σχεδιασμού της υπόλοιπης κουζίνας ή χώρου, προκειμένου να επιτευχθεί ομοιομορφία. Τα ελεύθερα ψυγεία είναι εκείνα που εντάσ-σονται στον χώρο χωρίς να απαιτούν την ύπαρξη ειδικής κατασκευής γι’ αυτό και ως επί το πλείστον επιλέγονται να είναι χρωματιστά ή inox (βλ. παρακάτω).
Τα εντοιχιζόμενα ψυγεία έχουν κατά κανόνα χαμηλότερες επιδόσεις από τα αντίστοιχα «ελεύθερα», λόγω του περιορισμένου αερισμού που διαθέτουν εντός του κουτιού εντοί-χισης. Επίσης, τα εντοιχιζόμενα είναι πάντα μικρότερα σε χωρητικότητα από τα αντίστοι-χα ελεύθερα λόγω του χώρου που καταλαμβάνει το κουτί εντοιχισμού και της απόστασης που χρειάζεται εσωτερικά μεταξύ αυτού και της συσκευής. (Για τον ελάχιστο απαιτούμε-νο χώρο που πρέπει να αφήνουμε κατά την τοποθέτηση του ψυγείου βλ. στην παραπάνω ενότητα «Διάσταση»).


Inox, Βαμμένο Inox ή Χρωματιστό
Τα ψυγεία inox διαθέτουν στην εξωτερική τους επιφάνεια επένδυση από ανοξείδωτο α-τσάλι. Το ανοξείδωτο ατσάλι (ή ανοξείδωτος χάλυβας ή inox ή stainless steel) το συνα-ντάμε τα τελευταία χρόνια σε πολλά καθημερινά είδη όπως δοχεία, μαχαίρια, κατσαρό-λες, παγούρια, έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα κ.α.. Η μεγάλη του αντίσταση στη διά-βρωση αφού δεν σκουριάζει εύκολα, το χαμηλό κόστος συντήρησης και η συνεχής μείωση του κόστους παραγωγής το κάνουν αναντικατάσταστο σε πολλές εφαρμογές.
Επίσης, σε πολλές σύγχρονες κατοικίες ο χώρος της κουζίνας έχει αναβαθμισθεί σε πρω-τεύοντα χώρο του σπιτιού γι’ αυτό η επιλογή των ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών έχει και αισθητικό χαρακτήρα. Αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς τα inox ψυγεία, προσπαθώντας να βελτιώσουν την αισθητική του χώ-ρου αλλά και την πρακτική ευκολία της καθημερινότητας.
Εκτός όμως από τα inox ψυγεία υπάρχουν και τα βαμμένα inox ψυγεία τα οποία διαθέ-τουν επένδυση βαμμένη στο χρώμα του inox. Τα ψυγεία αυτά είναι οικονομικότερα, αλ-λά χαράσσονται πιο εύκολα ενώ απαιτούν περισσότερο καθάρισμα με εξειδικευμένα προϊόντα από αποτυπώματα και δαχτυλιές. 
Τέλος, για μια εξεζητημένη αγορά ή απλά αν διαθέτουμε χώρο που είναι λιτός και ήπιος χρωματικά, ένα χρωματιστό ψυγείο ή ένα ψυγείο με ρετρό αισθητική μπορεί να είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, τα λευκά ψυγεία είναι τα πιο οικονομικά.

 

ΑΠΟΔΟΣΗ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΨΥΞΗΣ

 

Ένα ή δύο μοτέρ
Αποφασίζοντας για τα χαρακτηριστικά του ψυγείου που θα αγοράσουμε θα πρέπει να αναλογιστούμε αν θα έχει ένα ή δύο μοτέρ, δηλαδή «μηχανές». Στα ψυγεία που υπάρχει ένα και μοναδικό μοτέρ αυτό αναλαμβάνει το σύνολο της ψύξης της συσκευής (συντή-ρηση και κατάψυξη). Από την άλλη, τα ψυγεία που έχουν δύο μοτέρ διαθέτουν ένα μο-τέρ για την λειτουργία της συντήρησης (ψύξης) και ένα δεύτερο για την λειτουργία της κατάψυξης. Όπως είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς, τα ψυγεία με δύο μοτέρ είναι πιο ακριβά κατά την αγορά τους, αποδίδουν όμως καλύτερα σε μεγαλύτερο εύρος θερμο-κρασιών. Επίσης, λόγω της εξειδικευμένης λειτουργίας των δύο μοτέρ, η συνολική κατα-πόνηση κι ανάγκη για συντήρηση του ψυγείου είναι μικρότερη.
Τέλος, ένα επιπλέον πλεονέκτημα των ψυγείων με δύο μοτέρ έναντι αυτών με ένα, είναι η δυνατότητα διαχωρισμού των λειτουργιών των θαλάμων που σημαίνει ευελιξία σε πε-ρίπτωση βλάβης ενός εκ των δύο μοτέρ, αφού για λίγη ώρα τουλάχιστον, θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε τα τρόφιμά μας στον θάλαμο που συνεχίζει να βρίσκεται σε λειτουργί-α. Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένα ψυγεία με ένα μοτέρ που έχουν την δυνατότητα απενεργοποίησης της κατάψυξης, ενώ η συντήρηση (ψύξη) συνεχίζει να λειτουργεί, κι αντίστροφα. 

 

No Frost - Στατικής Ψύξης
Μια από τις βασικές διαφορές των ψυγείων είναι η τεχνολογία ψύξης, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο κρατούν τη συντήρηση και την κατάψυξη στα επιθυμητά επίπεδα. Τα ψυ-γεία δεν διαχωρίζονται μόνο σε No Frost και στατικής ψύξης αλλά κατηγοριοποιούνται αναλόγως και με τον βαθμό στον οποίο παγώνουν τα τρόφιμα: στατικά, στατικά με ανε-μιστήρα, Total ή Full No Frost και No Frost ή Partial No Frost.


 

Στατικά ψυγεία
Η συμβατική τεχνολογία ψύξης βασίζεται σε μία μεταλλική πλάκα στο πίσω μέρος της συ-σκευής, η οποία ψύχεται για να κρατήσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της συντήρησης και της κατάψυξης σε ορισμένο επίπεδο. Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας ονομάζε-ται στατική ψύξη κι έχει ως αποτέλεσμα, η συσκευή να «πιάνει» τακτικά πάγο, τόσο στη συντήρηση, όσο και στην κατάψυξη, από τους υδρατμούς των τροφίμων και την υγρασία του αέρα που κυκλοφορεί στο ψυγείο. Έτσι, θα πρέπει να γίνεται απόψυξη τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο ή κάθε φορά που το στρώμα πάγου φθάνει τα 2-5 χιλιοστά, αφού αν δεν πραγματοποιηθεί πέφτει η απόδοση της συσκευής κι επιβαρύνεται ο λογα-ριασμός ρεύματος.

 

Στατικά ψυγεία με ανεμιστήρα (Low Frost)
Επίσης, υπάρχουν ψυγεία στατικής ψύξης με ανεμιστήρα τα οποία λειτουργούν όπως τα στατικά με την διαφορά ότι διαθέτουν έναν ανεμιστήρα που διαχέει τον ψυχρό αέρα στο θάλαμο ομοιόμορφα για καλύτερη συντήρηση των τροφίμων. Τα ψυγεία με ανεμιστήρα χρειάζονται επίσης απόψυξη, αλλά λιγότερο τακτικά.

 

Total ή Full No Frost
Tα μοντέλα Full ή Total No Frost διαθέτουν ένα απλό μοτέρ με έναν εξατμιστή και δεν απαιτούν απόψυξη. Ο αέρας ψύχεται με τη βοήθεια του μοτέρ και στην συνέχεια διαχέε-ται στην ψύξη και την κατάψυξη χάρη στον εξατμιστή που είναι συσκευή εξαερισμού με αποτέλεσμα την καλύτερη κατανομή του. Όπως είναι επόμενο, με την κυκλοφορία του αέρα κατανέμεται ομοιόμορφα η ψύξη στους θαλάμους, αναπτύσσονται πιο δύσκολα άσχημες μυρωδιές ή μούχλα, ενώ ρυθμίζεται καλύτερα η υγρασία στους χώρους ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός πάγου και να αναπνέουν τα τρόφιμα.

 

Νο Frost ή Partial No Frost (ή Frost Free)
Αυτός ο τύπος ψυγείου συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του στατικού ή στατικού με ανεμι-στήρα ψυγείου με αυτά του ψυγείου No Frost σε μία λύση. Ο θάλαμος ψύξης (συντήρη-σης) είναι στατικός ή στατικός με ανεμιστήρα, ενώ στην κατάψυξη που σχηματίζεται πιο εύκολα πάγος γίνεται κυκλοφορία κρύου αέρα (τεχνολογία No Frost) κι έτσι δεν απαιτεί-ται η χρονοβόρα διαδικασία της απόψυξης.

 

ΘΟΡΥΒΟΣ
Με δεδομένο πως το ψυγείο λειτουργεί συνεχώς θα πρέπει να γνωρίζουμε τον θόρυβο της συσκευής που μετριέται σε decibel (db). Τα σύγχρονα ψυγεία αναμένεται να λει-τουργούν μέσα σε ένα εύρος θορύβου 37-43 dB. Ψυγείο που παράγει θόρυβο χαμηλότε-ρο από 40db θεωρείται αθόρυβο αφού αυτό είναι το επίπεδο θορύβου που επικρατεί σε βιβλιοθήκες.

 

ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλέον τα πιο εξελιγμένα ψυγεία είναι σε θέση να προσφέρουν στο χρήστη μια γκάμα πρόσθετων χαρακτηριστικών, με επιπλέον λειτουργίες για τη διευκόλυνσή του σε καθη-μερινό επίπεδο. Μερικά τέτοια χαρακτηριστικά μπορεί να είναι:

 

-Σε πολλά μοντέλα υπάρχει παροχή για κρύο νερό και παγάκια ή θρυμματισμένο πάγο χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει ο θάλαμος της συντήρησης ή της κατάψυξης. Εκτός από τις συσκευές που συνδέονται σε παροχή νερού και οι οποίες διαθέτουν και φίλτρο, υπάρχουν κι άλλες που διαθέτουν ειδικό εσωτερικό δοχείο που θα πρέπει να γεμίζουμε μόνοι μας.  Η λειτουργία αυτή παρουσιάζει μεγάλη ευκολία ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή όταν έχουμε καλεσμένους στο σπίτι.

 

-Πολλά ψυγεία διαθέτουν ηλεκτρονικό θερμοστάτη, δηλαδή πλήκτρα ελέγχου της θερμοκρασίας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στη ρύθμιση της θερμο-κρασίας.

 

-Υπάρχουν μοντέλα που διαθέτουν ειδικά φίλτρα με αντιβακτηριακά υλικά όπως ο ενεργός άνθρακας που κατακρατούν τις δυσάρεστες οσμές του ψυγείου και δεν τις αφήνουν να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα. Αυτά είναι τα λεγόμενα φίλτρα ενεργού άνθρακα.

 

-Ορισμένα ψυγεία διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένα συρτάρια με διαφορετικά επί-πεδα υγρασίας σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους για τη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, των τυριών και των νωπών κρεάτων. Αυτό το σύστημα φρεσκάδας των τροφίμων υπόσχεται μεγαλύτερη διάρκεια «ζωής» στα τρόφιμα δίχως να χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Οι χώροι είναι ιδανικοί για τα νοι-κοκυριά που αγοράζουν όλα τα τρόφιμα της εβδομάδας, με μία ή δύο επισκέψεις στη λαϊκή και το σουπερμάρκετ.

 

-Ένα από τα κύρια μειονεκτήματα των inox ψυγείων είναι η ανάγκη συχνού καθα-ρισμού της εξωτερικής επιφάνειας από δαχτυλιές, λαδίλες ή άλλα στίγματα. Οι κατασκευάστριες εταιρείες μειώνουν σημαντικά αυτό το πρόβλημα υιοθετώντας μέσω της τεχνολογίας anti-finger ειδική επίστρωση στην εξωτερική επιφάνεια του ψυγείου. Ιδανική λύση για οικογένειες με μικρά παιδιά.

 

-Πολλά μοντέλα υποστηρίζουν την αλλαγή φοράς ανοίγματος της πόρτας, μια λει-τουργία που προσφέρει ευελιξία κι ευκολία στην διάρκεια ζωής του ψυγείου. Ε-πομένως, αν κάποια στιγμή κάνουμε ανακαίνιση ή αλλάξουμε κατοικία το ψυγείο θα μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στον νέο χώρο.

 

-Μια από τις συχνότερες αιτίες απώλειας της ψύξης είναι η πόρτα που θα μείνει ανοιχτή από λάθος. Για τον λόγο αυτό, πολλά ψυγεία διαθέτουν λειτουργία ει-δοποίησης ανοιχτής πόρτας, δηλαδή είναι εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες κι εκπέμπουν ηχητικό σήμα σε κάθε τέτοια περίπτωση.

 

-Στην αγορά κυκλοφορούν ψυγεία «ντουλάπες» με mini bar, δηλαδή με έναν ει-δικά διαμορφωμένο χώρο για την ψύξη ποτών, αναψυκτικών αλλά και την φύλα-ξη ποτηριών. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα ν’ απολαύσουμε την πορτοκαλάδα μας χωρίς ν’ ανοίξουμε τον θάλαμο της συντήρησης και να διαφύγει ψύξη.

 

-Λειτουργεία ταχείας ψύξης διαθέτουν τα περισσότερα μοντέλα τόσο στην ψύξη όσο και στην κατάψυξη. Έτσι, όταν τοποθετούμε στο ψυγείο μας πολλά ψώνια ταυτόχρονα όπως π.χ. μετά την λαϊκή αγορά, τότε είναι πιθανό η θερμοκρασία στο ψυγείο να ανέβει για μερικές ώρες. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που κά-νει πολλή ζέστη, σε συνδυασμό με το μεγάλο βάρος των τροφίμων, η δυνατότητα ταχείας ψύξης μπορεί να αποτρέψει τυχόν αλλοίωση ή τουλάχιστον να επισπεύ-σει την ψύξη των νωπών τροφίμων προκειμένου να διατηρηθούν πιο φρέσκα.

 

-Τα έξυπνα ψυγεία είναι αυτά που μπορούν να συνδεθούν στο οικιακό ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) του χώρου μας και κατεβάζοντας στο κινητό μας τηλέφωνο (smartphone) ή στο tablet την εφαρμογή του κατασκευαστή να έχουμε κάποιες επιπλέον δυνατότητες. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν ειδοποίηση στο κι-νητό ή το τάμπλετ για ανοικτή πόρτα, δυνατότητα ενεργοποίησης από απόσταση της ταχείας ψύξης, πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων για την κατάσταση της συσκευής, ενώ ορισμένα μοντέλα διαθέτουν κάμερες στο θάλαμο συντήρη-σης για να μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες μας.

 

-Τα περισσότερα μοντέλα ψυγείων προσφέρουν σήμερα εργονομικά ράφια και συρτάρια. Δίνουν δηλαδή την δυνατότητα μετακίνησης ή αφαίρεσης τους προ-σαρμόζοντας τον χώρο του ψυγείου στις ανάγκες της κάθε στιγμής. Έτσι, τα ρά-φια στη συντήρηση μπορούν να συρθούν προς τα εμπρός διευκολύνοντας την πρόσβαση στα πίσω είδη, περιστρεφόμενες επιφάνειες προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στα τρόφιμα που είναι αποθηκευμένα εκεί, ράφια και συρτάρια α-φαιρούνται προσωρινά ενώ μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε τις ειδικές θήκες για μπουκάλια.

 

-Ολοένα περισσότερα μοντέλα χρησιμοποιούν λαμπτήρες LED, που έχουν μικρή ενεργειακή κατανάλωση και σπάνια θα χρειασθεί να αλλαχθούν κατά τη διάρ-κεια «ζωής» του ψυγείου. Επίσης, οι λαμπτήρες LED προσφέρουν μέγιστη φωτει-νότητα με το άνοιγμα της πόρτας ώστε όλα τα τρόφιμα να είναι ευδιάκριτα αμέ-σως.

 

-Στην αγορά υπάρχουν ψυγεία που δίνουν την δυνατότητα να κλειδώσουμε την πόρτα της ψύξης (συντήρησης) ώστε να μην γίνονται συχνές κι ανεπιθύμητες επι-δρομές στο ψυγείο. Η επιλογή κλειδώματος της πόρτας του ψυγείου είναι ιδανι-κή λύση για οικογένειες με μικρά παιδιά.

 

-Η λειτουργία διακοπών προσφέρει πρόσθετη επιλογή εξοικονόμησης ενέργειας κατά την περίοδο των θερινών διακοπών ή όποτε λείπουμε από το σπίτι για εύλο-γο διάστημα. Παραμένει σε λειτουργία μόνο ο θάλαμος κατάψυξης και έτσι εξοι-κονομείται ενέργεια. Ο θάλαμος ψύξης (συντήρησης) διατηρείται στους 15 °C ή χαμηλότερα, για την αποφυγή δυσοσμίας κι έτσι εξοικονομείται επίσης ενέργεια.

 

-Επιλέγουμε «πράσινο ψυγείο» ψυγείο δηλαδή που δεν περιέχει CFCs (χλωροφ-θοράνθρακες, το γνωστό φρέον), δεν περιέχει αέρια σαν τα HFCs που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι απειλούν το κλίμα της Γης, καθώς επίσης δεν περιέχουν τοξικές ουσίες που βλάπτουν το περιβάλλον ενώ όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Συμπερασματικά, οι ανάγκες μιας μικρής οικογένειας μπορούν να καλυφθούν από ένα κλασικό ψυγείο άνω κατάψυξης ή από έναν ψυγειοκαταψύκτη. Τα πιο μεγάλα και πολυπληθή νοικοκυριά ίσως επιλέξουν ένα ψυγείο-ντουλάπα ή έναν μεγάλο ψυγειοκαταψύκτη. Τα ψυγεία ντουλάπες είναι ιδανικά αν δεν θέλουμε να ψωνίζουμε πάνω από 1-2 φορές μέσα στην εβδομάδα καθώς είναι ευρύχωρα και μπορούμε να αγοράζουμε και να αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων για αρκετές ημέρες. Τέλος, ένα εργένικο ή φοιτητικό νοικοκυριό μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες με ένα μικρό ψυγείο συντήρησης που δεν πιάνει πολύ χώρο.